Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ELI projekt

Europa gradi najjače lasere u povijesti čovječanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Istočnoj Europi sagradit će se najjači laser u povijesti čovječanstva. Njegova snaga mjerit će se u egzavatima, odnosno kvintilijunima vata.

Europska komisija napokon je odobrila gradnju enormnog lasera pod okriljem projekta ELI (Extreme Light Infrastructure) i u kojem se planiraju napraviti tri superlasera do 2015. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Kao što smo već spomenuli, snaga tih lasera mjerit će se na 'suludoj' ljestvici, što preneseno u nekakve realne termine izgleda ovako - zraka tog lasera imat će intenzitet i jačinu 10 milijardi 100-vatnih žarulja! Projekt ELI planira i četvrti laser, za kojeg govore da će biti najjači tehnološki mogući laser u datom trenutku. Jedna njegova zraka trebala bi biti dvostruko jača od prethodna tri lasera, piše popsci.com.

Lista moguće primjene za tu dosad neviđenu tehnologiju podugačka je i zadire sve od liječenja raka, do nanotehnologije i istraživanja u molekularnoj kemiji. Nekoliko europskih zemalja natjecalo da postanu domaćin tim laserima, a pobijedile su Češka, u kojoj će se naći najjači laser, a preostala dva bit će napravljena u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene