Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"Endeavour" uspješno prizemljio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska letjelica "Endeavour" uspješno je prizemljila na Svemirski centar Kennedy na Floridi nakon 16-dnevne misije tijekom koje je isporučila prvi dio japanskog svemirskog laboratorija "Kibo" i instalirala kanadskog robota za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Prizemljenje je zbog lošeg vremena bilo za kratko odgođeno, te je uslijedilo po noći, u srijedu navečer po lokalnom vremenu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje upitno Ruska misija na Fobos u velikim problemima Slika nije dostupna 16. svibnja NASA odobrila zadnje lansiranje Endeavoura

"Endeavour" je sa ISS-om bio spojen 12 dana, duže nego ijedna prijašnja misija, a astronauti su izveli pet svemirskih šetnji, najviše ikada u sklopu jedne misije.

Kanadski robot "Dextre" treba omogućiti izvođenje osjetljivih zahvata kao što je zamjena akumulatora ili skidanje poklopaca, što su dosad morali obavljati astronauti.

Glavni dio golemog laboratorija Kibo u svemir će biti poslan idućim shuttleom u svibnju. Laboratorij Kibo, što na japanskom znači nada, bit će najveći od četiri laboratorija (američki, ruski i europski) i znatno će ojačati kapacitete istraživanja na ISS-u.

Međunarodna svemirska postaja trebala bi biti izgrađena do 2010.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene