Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Endeavour se vraća dan ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raketoplan Endeavour vratit će se na Zemlju dan ranije nego je bilo predviđeno zbog strahovanja od uragana Dean koji se približava američkoj obali, priopćila je NASA.

Endeavour će se u nedjelju odvojiti od Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi u utorak sletio u svemirski centar Kennedy na Floridi, rekao je dužnosnik NASA-e Leroy Cain. Ranije je bilo predviđeno da raketoplan sleti u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje ulicama Los Angelesa VIDEO 'U nekim trenucima između Endeavoura i drveća mogla se provući samo kartica' Slika nije dostupna Posljednje putovanje Svemirski šatl provozao se ulicama Los Angelesa

Uragan Dean, s vjetrovima brzine do 240 km na sat, trenutno se kreće preko Karipskog mora, a očekuje se da će sljedećeg tjedna stići do Meksičkog zaljeva.

Meteorolozi predviđaju da će pogoditi sjeveroistočni Meksiko, ali Cain je rekao da NASA ne želi riskirati da uragan promjeni smjer i pogodi Houston u Teksasu gdje se nalazi svemirski centar Johnson u kojem je Kontrola misije.

"Bilo bi neodgovorno od nas kad ne bismo ozbiljno shvatili ovu prijetnju uragana. To je velika i ozbiljna oluja", rekao je Cain.

On je naglasio da bi se u slučaju lošeg vremena na Floridi slijetanje moglo odgađati do četvrtka, te da su alternativne lokacije za slijetanje baze u Kaliforniji i New Mexicu.

Očekuje se da će uragan poštedjeti Floridu, a meteorolozi u utorak očekuju lijepo vrijeme iznad centra Kennedy, rekao je Cain.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene