Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Einstein je bio u pravu

Putovanje kroz vrijeme ipak nije moguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Einstein je ipak bio u pravu! Ništa ne može putovati brže od Sunčeve svjetlosti. Proizlazi to iz eksperimenta hongkonških fizičara koji su dokazali da pojedinačni foton podliježe Einsteinovu zakonu o brzini svjetlosti, javlja The Independant.

Prije desetak godina znanstvenici su, naime, otkrili kako širenje optičkih pulseva kroz određene medije može nadmašiti brzinu svjetlosti. Kasnije se pokazalo da je bila riječ o optičkoj varci, no i dalje se vjerovalo da bi pojedinačni foton, svjetlosna jedinica, mogao putovati brže od svjetlosti što je potpirivalo ideju o mogućnosti putovanja kroz vrijeme.

Pročitajte i ovo Poplave Hong Kong Crno upozorenje FOTO Crna oluja potopila Hong Kong: Najveća kiša u 140 godina poplavila ceste i uzrokovala velike odrone Slika nije dostupna poharao hong kong VIDEO Pogledajte zastrašujuću snagu tajfuna: Vjetar je ženu podignuo i odbacio nekoliko metara

Fizičar Du Shengwang vjerovao je, ipak, u Einsteina. Njegov tim na hongkonškom Sveučilištu znanosti i tehnologije testirao je brzinu pojedinačnog fotona što je rezultiralo dokazom da ništa ne može putovati brže od svjetlosti. Tako su potvrdili zakonitost A. Einsteina da se efekt ne može dogoditi prije nego što se dogodi ono što ga prouzroči.

'Dokazom da pojedinačni foton ne može nadmašiti brzinu svjetlosti konačno smo zaključili debatu o pravoj brzini informacija koju prenosi pojedinačni foton', kazao je Du Shengwang. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene