Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće znanstvenika

Drveće bi uskoro moglo zamijeniti uličnu rasvjetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači iz Tajvana osmislili su elegantan način na koji bi mogli zamijeniti uličnu rasvjetu nečim prirodnijim i praktičnijim.

Ideja je da se ulična električna rasvjeta zamijeni drvećem. Kako? Tajvanski istraživači žele u lišće drveća usaditi zlatne nanočestice, koje bi davale crveno svijetlo. Na taj način ulice bi, prema njihovim tvrdnjama, bile dovoljno osvijetljene da ne bi bilo potrebe za klasičnom uličnom rasvjetom.

Pročitajte i ovo Razoran potres na Tajvanu - 1 na Tajvanu VELIKA GALERIJA Stravičan potres u slikama Snimke potresa na autocesti užas na Tajvanu VIDEO Jezivi prizori potresa na autocesti: Vozila su doslovce poskakivala

>> VIDEO: Znanstvenici od kupusa rade plastiku

Istovremeno, putem ove briljantne ideje, smanjila bi se i emisija ugljičnog dioksida, računi za potrošnju električne energije i svjetlosna zagađenost. Sve te beneficije došle bi bez ugrožavanja sigurnosti koju pruža ulična rasvjeta u noći, piše popsci.com.

Bolje od LED lampica

Kao i mnoga druga otkrića u znanosti, istraživači su i na ovo nabasali sasvim slučajno, tražeći rješenje za osvjetljenje prostora, koje bi bilo jednako učinkovito kao i LED svjetlost, samo bez uporabe skupog i toksičnog praha fosfora, koji je sastavni dio LED lampica.

Zlatne nanočestice oblika morskih školjki, kad se stave u lišće drveta Bacopa caroliniana, uzrokuju klorofil u njima da proizvodi crvenkasto svijetlo. Kao bonus na sve to, lišće bi istovremeno i vršilo fotosintezu, što rezultira dodatnim hvatanjem ugljika iz zraka tijekom noći. Sljedeći korak znanstvenika jest unaprijediti učinkovitost bioosvjetljenja i primijeniti istu tehnologiju na druge biomolekule.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene