Obavijesti Pretražite Navigacija

Djeci starijoj od 3 godine treba objasniti da ne smiju gristi druge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga muenchenskih pedijatara izvijestila je kako je česta potreba sasvim male djece da ugrizu drugu djecu, sasvim normalna, a najčešće je posljedica dječjih frustracija, odnosno nemogućnosti da dijete dobije što želi, objasnio je glasnogovornik Udruge Ulrich Fegeler.

No, Fegeler upozorava, da, ukoliko potreba djeteta da grize drugu djecu ili odrasle postane iznimno agresivna, roditelji trebaju odvesti dijete pedijatru. Isto vrijedi za djecu stariju od 3 godine koji i u toj dobi često grizu drugu djecu ili odrasle.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađen Teretnim autom naletio na djecu na pješačkom i pobjegao: Policija objavila u kakvom je stanju bio kada su ga pronašli Policijska svjetla Stroga kazna Desetogodišnjaka uhitili jer je piškio na parkiralištu: Stavili mu lisice i odveli ga u pritvor

Jedan od načina koji može pomoći u nastojanju da dijete prestane gristi drugu djecu je roditeljeva pohvala upućena djetetu kada ono napravi nešto pozitivno, lijepo ili empatično, izvijestili su stručnjaci.

Ako se i nakon toga nastavi istovjetno ponašanje djeteta, roditelji najprije moraju posvetiti pozornost djetetu koje je dobilo ugriz i pomoći mu da izrazi osjećaje ili da se izjada. Istodobno trebaju izbjeći iznošenje bilo kakve negativne opaske djetetu koje je ugrizlo ono drugo. Najbolje je objasniti mu da je nanošenje ugriza drugome djetetu neprihvatljivo i da jako boli.

Ako dijete često grize vlastite roditelje, oni mu, bolnim izrazom na licu, govorom tijela ili jednostavnim riječima, trebaju objasniti da takav postupak izaziva bol.

"Takvim su izjavama mala djeca često šokirana, jer, zapravo nisu svjesna činjenice da njihov ugriz nekoga može jako zaboljeti", objasnio je Fegeler.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene