Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dječak ispravio NASA-inu grešku o opasnom asteroidu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trinaestgodišnji Nijemac Nico Marquardt svojim je proračunima ispravio izračun vjerojatnosti udara asteroida Apophis u Zemlju. NASA je priznala da je njihov izračun bio pogrešan.

Nico je iskoristio teleskopska zapažanja Instituta za astrofiziku u Postdamu i izračunao da su šanse da asteroid Apophis udari u Zemlju 1:450, dok je NASA tu mogućnost stavila u omjer 1:45 000.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2009 TM8 Asteroid umalo pogodio Zemlju Slika nije dostupna Sraz svjetova Zemlja će biti uništena u sudaru planeta?

NASA je priznala da je prvotni izračun pogrešan te je Europskoj svemirskoj agenciji i službeno potvrdila da je dječakov izračun točan.

Apophis bi vrlo blizu Zemlje trebao proći u travnju 2029. godine, a dječak procjenjuje da bi se, ako bi tom prilikom asteroid udario u jedan od satelita koji kruže u višoj orbiti oko Zemlje, putanja asteroida promijenila te bi on pri ponovnom prolasku 2036. mogao lako udariti u Zemlju.

I dječak i NASA se slažu da bi ulaskom u atmosferu asteroid postao užarena kugla željeza i iridija promjera 320 metara i težine od približno 200 milijuna tona, a najvjerojatnije bi pao u Atlanski ocean.

Udarac u površinu oceana uzrokovao bi stvaranje golemog tsunamija koji bi uništio obje obale koje omeđuju Atlantik, a istovremeno bi u atmosferu podignuo golemu količinu prašine koja bi na dugo vremena onemogućavala sunčanim zrakama da dopru do površine Zemlje.

Inače, Nico je svoj rad načinio za regionalno natjecanje, a nazvao ga je 'Apophis - asteroid ubojica'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene