Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paranthropus boisei

Čovjekov drevni predak volio je pasti travu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drevni čovjekov rođak koji je imao tako snažnu čeljust i velike zube da su ga nazvali 'Orašarom', čini se da je najviše volio jesti travu.

'On je najvjerojatnije jeo travu, i sigurno nije jeo orahe', izjavio je geokemičar Thure Cerlin sa Sveučilišta u Utahu, autor studije objavljene u stručnom časopisu 'Proceedings of the National Academy Sciences'.

S kutnjacima trostruko većim od onih današnjeg čovjeka, čovječji predak Paranthropus boisei je, kako se vjeruje, živio prije otprilike 1,2 milijuna do 2,3 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Zaraslo Sredisće - 3 Brine li itko? "Tomaševiću, jesmo li mi u džungli ili u Zagrebu?" Dijelovi metropole opet su nepokošeni Igor Peternel kosio travu - 2 Igor Peternel VIDEO Šou pred Zagrebačkim holdingom: Zastupnik uzeo kosilicu pa kosio travu

>> Otkriven najstariji ljudski predak

Lubanja s divovskim zubima pronađena u Tanzaniji 1959. zaslužna je za naziv 'Orašar'. No, američki i kenijski znanstvenici kažu da je Paranthropus boisei jeo travu i vjerojatno se hranio na istim pašnjacima s precima zebri i nilskih konja.

Proučivši zubnu caklinu 22 jedinke 'Orašara', znanstvenici su zaključili da se taj čovjekov predak hranio travom, a ne lišćem, orašastim plodovima i voćem.

Slične prehrambene navike imala je samo jedna izumrla vrsta pavijana. 'Takve prehrambene navike Paranthropusa boisei čine jedinstvenom vrstom hominida potpuno drukčijom od svih ostalih', rekao je Kevin Uno sa sveučilišta u Utahu, jedan od autora studije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene