Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi priznali

'Budimo realni, nema nade za spas sonde Fobos-Grunt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska svemirska agencija danas je priznala da 'praktički više nema nade' za spas sonde Fobos-Grunt, lansirane 9. studenoga prema Marsovu mjesecu Fobosu, ali koja nije uspjela napustiti Zemljinu orbitu.

'Treba biti realan: kako sve ovo vrijeme nismo uspjeli uspostaviti komunikaciju sa sondom, praktički više nema izgleda za provedbu misije', kazao je ravnatelj Ruske svemirske agencije Vitalij Davidov.

Sonda Fobos-Grunt lansirana je pomoću rakete Zenit s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali je zbog kvara ostala u Zemljinoj orbiti, umjesto da se uputi prema Marsovu mjesecu Fobosu s kojeg je na Zemlju trebala donijeti uzroke tla. Sonda će se raspasti pri ulasku u Zemljinu atmosferu u siječnju 2012.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Dmitri Peskov prekid vatre Rusija ne vidi smisao mirovne konferencije u Švicarskoj: "To je posve nemoguće"

>> Ruska sonda raspast će se pri ulasku u atmosferu

Neuspjeh ruske sonde predstavlja i neuspjeh prve kineske misije na Mars, jer je Fobos-Grunt trebao u orbitu Crvenog planeta smjestiti kineski satelit Yinghuo-1 koji je trebao proučavati Marsovu površinu i magnetsko polje. Fobos i Deimos su jedini Marsovi prirodni sateliti. Otkrio ih je američki astronom Asaph Hall u kolovozu 1877. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene