Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bubnjari kao i nogometaši... iznimno izdržljivi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje koje su proveli Sveučilište u Chichesteru i Gloucestershireu pokazalo je kako je za sviranje bubnjeva na koncertu potrebna jednaka izdržljivost kao i za igranje nogometne utakmice na Premier ligi.

Bubnjar na rock koncertu potroši jednako energije i treba jednako snage kao i nogometaš Premier Lige, rekli su znanstvenici koji su utvrđivali povezanost fizičkog napora te dvije profesije.

Pročitajte i ovo Doček Vatrenih, Volovčica SPEKTAKULARAN DOČEK VIDEO Zapalilo se nebo nad Zagrebom: Ovako izgleda Trg s četiri kilometra udaljenosti Slika nije dostupna BRAVO, VATRENI! Vatrenima čestitali Milanović, Plenković, Jandroković, Tomašević... "Dočekajmo ih sutra u Zagrebu ponosno i srčano"

Studija koja se provodila osam godina u svoje je ispitivanje uključila bubnjara grupe Blondie, Clema Burkea te otkrila kako za bubnjanje od 90 minuta treba energije koliko i nogometaš za igranje utakmice.

Otkucaji srca bubnjara tijekom koncerta bili su od 140 do 150 u minuti, ali ponekad su dosegli i 190, a tijekom probe bubnjar je sagorio između 400 i 600 kalorija po satu.

Testovi na bubnjaru uključivali su mjerenje unosa kisika, koncentraciju krvnog laktata i otkucaje srca tijekom probe i tijekom nastupa na koncertu.

'Postoji jasna veza između fitnesa i izvedbe na pozornici. Glazbenici trebaju iznimnu izdržljivost kako bi mogli nastupiti tijekom cijelog koncerta, naročito kada su na turneji. Nogometaši mogu normalno očekivati da će igrati 40 do 50 utakmica godišnje. Ali tijekom jedne godine, Clem je nastupio na 100 koncerata na kojima je svirao 90 minuta. Ako pogledate otkucaje srca nogometaša i Clema tijekom napora od 90 minuta, ne biste znali koji rezultati pripadaju kome', rekao je dr. Marcus Smith.

'Nogometaši u Ligi prvaka igraju jednom u dva tjedna, ali bubnjari to rade svki dan kada su na turneji. Stoga možemo zaključiti da njihova izdržljivost mora biti na visokoj razini. Tijekom motrenja Clemova nastupa u kontroliranim uvjetima mogli smo zabilježiti nevjerojatan napor koji je potreban profesionalnim bubnjarima. Sad možemo koristiti te podatke kako bi pomogli drugima', rekao je dr. Marcus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene