Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzorcij koji promiče HD-DVD standard videa visoke rezolucije otkazao je sve promotivne aktivnosti na sajmu elektronike u Las Vegasu nakon što je studio Warner Bros odlučio poduprijeti konkurentski DVD standard Blu-Ray.


Promatrači smatraju da otkazivanje promocije na najvećem sajmu kućne elektronike na svijetu - Consumer Electronics Showu (CES) - predstavlja priznanje poraza konzorcija HD-DVD, u kojem su između ostalih Toshiba, Microsoft i Intel.

Standard Blu-Ray izumio je Sony, a podupiru ga Panasonic i Samsung.

Nakon odluke Warner Brosa, pet od sedam velikih holivudskih studija podupiru format Blu-Ray, a samo Paramount i Universal podupiru HD-DVD.

DVD visoke rezolucije trebao bi zamijeniti standardni DVD, a bitka za novi format jedna je od najvažnijih koje se trenutno vode u svijetu tehnologije.

Ishod bitke, kako se čini, bit će u korist Sonyja, koji je u sličnim
okolnostima osamdesetih godina poražen kad je njegov video format Beta izgubio od konkurentskog VHS-a.

Čini se da je odluka HD-DVD konzorcija da otkaže promotivne
aktivnosti u Las Vegasu, "kako bi se razmotrile opcije u novonastaloj situaciji", konačan dokaz da se bitka prelomila na Sonyjevu stranu.

"Nakon objave odluke Warner Home Videa, promocijska skupina HD-DVD-a otkazuje sve planirane novinske konferencije i promocije na CES-u ... trenutno s ostalim partnerima razmatramo posljedice objave (Warnerove
odluke)", navodi se u priopćenju konzorcija HD-DVD.

Analitičari ocjenjuju da to priopćenje predstavlja kapitulaciju
konzorcija.

"Mislim da je rat gotov. HD-DVD je izgubio. Igra je završena za
Toshibu i ostale tvrtke", rekao je Robin Harris, analitičar Data
Mobility Group.

Analitičar Tom Coughlin vjeruje da odluka Warnera osigurava Blu-Ray tehnologiji nedostižnu prednost.

"To bi mogla biti ključna prekretnica u ratu za novi format videa
visoke rezolucije", rekao je Coughlin, naglasivši da je riječ o važnom trenutku za cijelu elektronsku industriju budući da su mnogi potrošači odgađali kupovanje novih uređaja dok se ne vidi koji će format prevagnuti.