Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su nestali kamenčići s Mjeseca?

Bili su pokloni za gotovo 200 država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA ne može naći čak 184 komada Mjesečeve stijene koji su donijeti na zemlju nakon zadnjeg hodanja po Mjesecu!

Američka svemirska agencija NASA nedavno je objavila da su mnogi komadi Mjesečeve stijene donešeni na Zemlju nakon dvije Apollo svemirske misije nestale. Ti komadi bili su poklon narodima i državama. Što im se dogodilo?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTERVENCIJA KOD RIJEKE Zapeli na stijeni okruženoj morem i ispod strme litice: Dizala se plima, puhala je bura pa je u akciju morao HGSS Slika nije dostupna Drastično šire popis Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

Na kraju misije Apollo 17 još davne 1972. godine, Eugene Cernan i Harrison Schmitt, posljednji muškarci koji su stupili na mjesec ponijeli su nekoliko komada Mjesečeve stijene.

Cernan je tada rekao : 'Željeli bismo te komade stijena podijeliti s toliko puno zemalja diljem svijeta...' i želja mu je ispunjena, piše BBC.

Predsjednik Richard Nixon naredio da se velika stijena razbije na komadiće i šalje šefovima 135 stranih država i 50 američkih država.

Svaki tzv. 'Goodwill Moon Rock' stavljen je u staklenu loptu koja je montirana na drvenu ploču na kojoj se nalazila zastava zemlje kojoj je poklonjena.

U misiji Apollo 11, 1969. i u misiji Apollo 17 skupljeno je 370 komadića stijene od čega ih je 270 poslano diljem svijeta, a 100 u 50 američkih saveznih država. 'Stijene su poslane doista diljem svijeta. Od Afganistana do Trinidada i Tobaga', kazao je Joseph Gutheinz Jr., odvjetnik i bivši NASA agent koji od 1998. pokušava otkriti gdje su nestali komadi stijena.

Nažalost, 184 ih je ukradeno, nestalo ili izgubljeno i kada je Gutheinz to shvatio postala mu je opsesija naći te kamenčiće. Za BBC je rekao kako je Gadafijeva vlada dobila dva komada koja više ne postoje, a i rumunjski komadić se izgubio.

Ovaj lovac na Mjesečevu stijenu u potrazi nema nikakve sreće. Na njegov oglas "Tražim Mjesečev kamen" javili su mu se brojni ljudi s lažnim kamenjem samo kako bi došli do novaca no on ne odustaje.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene