Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australopitek 'little foot' milijun godina mlađi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australopitek iz Južne Afrike, poznat kao "Little Foot", star je vjerojatno samo 2,2 milijuna godina, što znači da je 'dobar' milijun godina mlađi nego se vjerovalo, pokazala su nova istraživanja čiji su rezultati objavljeni u američkom časopisu Science.

Britanska ekipa znanstvenika na čelu s Joanne Walker sa sveučilišta Leeds analizirala je naslage na njegovim kostima i naslage ispod kostiju pronađenih u spilji Sterkofentein (50 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga).

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Ilustracija Odbačeno tijelo Strašan zločin u susjedstvu: Šetači pronašli ljudske kosti, velika potraga za 38-godišnjim ubojicom

Datiranjem izotopom urana stručnjaci su odredili da je samo 2,2 milijuna godina tom australopiteku koji je do danas najpotpuniji skelet australopiteka ikada pronađen i bitno bolje očuvan od slavne Lucy (otkrivene u Etiopiji). Očuvan je gotovo netaknut na mjestu gdje je pao mrtav u vlažnoj zemlji koja ga je obložila i pretvorila se u prirodni sarkofag u vapnenačkoj stijeni.

Little foot (malo stopalo) ime duguje prvim fragmentima skeleta, a to su bile četiri kosti stopala, koje je 1994. paleontolog Ronald Clarke pronašao u ladici na sveučilištu Witwatersrand u Johannesburgu.

Te su kosti bile pomiješane s ostacima životinjskih kostiju, a sve su pronađene u Sterkfonteinu četvrt stoljeća ranije. Kad su znanstvenici dio tibie povjerili afričkom istraživaču i on se spustio u spilju, nekom čudnom magijom, pronašao je dio koji je odgovarao upravo toj kosti.

Little Foot je zatim bio procijenjen na 3,3 milijuna godina.

Znanstvenici se još ne složni kamo točno svrstati Little foota jer su utvrdili da je to stvorenje imalo obilježja čovjeka ali i primata te da su mu i ruke i noge gotovo jednako duge. Tako je mogao hodati uspravno ali i verati se po drveću.

Nekada se smatralo da su australopiteci pripadali liniji modernog čovjeka, no danas većina znanstvenika drži da je riječ o ogranku ljudske vrste koja je izumrla.

Ako je Little Foot star tri ili čak četiri milijuna godina, on je
suvremenik, ili možda stariji, Lucy koja je živjela prije 3 milijuna godina. Ako je tek nešto stariji od 2 milijuna godina, onda je suvremenik linije kojoj je pripadao Homo habilis, koji je izumio prva oruđa.

Datacija fosila pronađenih u Sterkfonetinu otežana je jer nema vulkanskih sedimenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene