Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australijom nekad lutali golemi lavovi i klokani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavovi tobolčari, klokani visoki poput kamiona i wombati veličine nosoroga nastanjivali su australsku divljinu prije nego su zauvijek stradali u požarima koje su izazvali ljudi, priopćili su znanstvenici.

Te gigantske životinje živjele su u području pustinje Nullarbor prije otprilike 400.000 godina, a izumrle su prije 50.000 godina, ubrzo nakon dolaska ljudi, dokazuju novi fosilni kosturi pronađeni u pećinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Safari u Zambiji VIDEO Pogledajte kako se mladi slon spasio od napada 14 lavova Slika nije dostupna Kraljevi životinja u bijelom Lavovi u safari parku uživali na snijegu

Fosilizirani ostaci pronađeni su gotovo netaknuti 2002. godine u tri duboke špilje u središtu pustinje - istočno od grada Pertha. Nakon tri ekspedicije u to područje znanstvenici su bili bogatiji za nekoliko stotina izvanredno očuvanih fosila, kazao je vođa ekspedicije Gavin Prideaux. Njegov je tim otkrio 69 vrsta sisavaca, ptica i gmazova, uključujući osam novih vrsta klokana. Neki od klokana bili su visoki od tri do devet metara.

Iako se do sada tvrdilo da je australska megafauna podlegla
klimatskoj katastrofi, znanstvenici sada, nakon proučavanja pronađenih fosila, upiru prstom u ljude, tj. požare koje su namjerno izazivali. 

Naime, izotopi izolirani iz životinjskih kostura upućuju da je klima i tada bila vrlo suha i vruća. U zemlji s takvom megafaunom rasla su i visoka drveća, grmlje i cvijeće.

"Australska megafauna je tijekom pola milijuna godina podnijela sve s čime ju je zasipala priroda. Podlegla je tek pred ljudima", kazao je Richard Roberts sa sveučilišta Wollongong, stručnjak za utvrđivanje starosti nalaza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene