Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke svemirska letjelica Atlantis uspješno se spojila u ponedjeljak u 12,48 po srednjoeuropskom vremenu sa Međunarodnom svemirskom letjelicom (ISS), potvrdila je NASA.


Spajanje letjelice s posadom od šest astronauta, među kojima je i jedna žena, izvedeno je dvije minute poslije predviđenog roka, nakon 48 sati putovanja u svemiru. Atlantis je lansiran u subotu s Floride.

Vezani članci Padobranci Padobranci pri skoku zapeli za zrakoplov, snimka mučne borbe za život postala hit na društvenim mrežama Donald Trump (Foto: AFP) Trump misli da je američki dron srušio netko neoprezan i glup: ''Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot''

Atlantis se nije spojio s ISS-om od 2002. godine. Jedan sat nakon finalnih manevara izvedenih 342,62 km iznad juga
Pacifika, uslijediti će otvaranje pregrade između dva broda.

Spajanje Atlantisa i ISS-a, od kojih svaki ima masu od sto tona i
kreću se brzinom od blizu 29.000 km/h izvedenoj prema vrlo preciznoj orbitnoj koreografiji savršenog svrstavanja dvaju brodova.

Taj manevar od oko 8 minuta omogućio je dvojici od trojice astronauta u Svemirskoj stanici Rusu Panelu Vinogradovu i Amerikancu Jeffreyu Williamsu da fotografiraju Atlantis i eventualne štete na termičkoj zaštiti nastale tijekom prvih minuta dizanja u orbitu u subotu.