Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posada Međunarodne svemirske postaje na kratko se pripremila na evakuaciju nakon što su kontrolori sa zemlje ocijenili da su komadi 'svemirskog smeća' toliko prijeti opasnost mogućeg sudara.


Gotovo centimetar duga krhotina ipak je prošla pored ISS-a nakon čega je objavljeno da je opasnost prošla i da se posada, koja je ušla u kapsulu za evakuaciju za slučaj da moraju brzo napustiti postaju, može vratiti uobičajenim operacijama, rekla je NASA. Komad starog satelita dovoljno se približio da se od astronauta zatraži da poduzmu mjere opreza, ali je informacija došla prekasno da ISS pokuša potpuno izbjeći krhotinu.

Vezani članci Sudar u Vukovarskoj ulici - 2 Krš i lom u Zagrebu: Sudarila se dva automobila, tri osobe prevezene u bolnicu: "Čuo se jak udarac, prolaznici su pružali pomoć" Sudar u Dubravi - 1 Sudar četiriju automobila u zagrebačkoj Dubravi, dvije osobe zatražile liječničku pomoć

Američke vlasti procjenjuju da se u Zemljinoj orbiti nalazi oko 13 tisuća komada 'svemirskog smeća', ali dio stručne javnosti pribojava se da bi ih moglo biti i više stotina tisuća komada. Čak i ekstremno mali komadić mogao bi izazvati teško oštećenje satelita ili svemirske postaje.