Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako očuvati mišiće?

Astronauti postanu slabi kao 80-godišnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti postaju slabi 80-godišnjaci, nakon što u svemiru provedu šest mjeseci, pokazala je studija.

Biolog Robert Fitts sa sveučilišta Marquette University koji je vodio istraživanje, istaknuo je da je ubrzano starenje uzrokovano boravkom u svemiru privremeno. Muskulatura astronauta opravlja se, prema njegovim riječima, već nakon nekoliko mjeseci po povratku na Zemlju, piše AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kapsula Sojuz sletjela VIDEO 'Dobrodošao natrag na Zemlju, tata!' Slika nije dostupna S tri astronauta Svemirski brod Sojuz spojio se s ISS-om

Sada astronauti u svemiru provode nekoliko mjeseci, no, što je s dužim putovanjima, poput onoga na Mars koje bi trebalo trajati tri godine. Što ako posada mora hitno sletjeti i požuriti izaći iz letjelice u plamenu? Ili ako je nakon dolaska na Mars, potrebno u svemirsku šetnju kako bi se otklonio iznenadni kvar? Bi li muškarci i žene na Marsu bili u mogućnosti obaviti rutinski posao?

‘Bio bih zabrinut’, odgovorio je Fitts na ta pitanja. Astronauti mogu izbjeći postati slabašni, ali s više istraživanja i pravom opremom za rekreiranje. ‘Uistinu mislim da se to sve može spriječiti’, rekao je Fitts. On svoja otkrića temelji na istraživanju mišića deset američkih i ruskih astronauta koji su boravili na svemirskim postajama od 2002. do 2005. To je prva studija o mišićima vezana za astronaute koji u svemiru borave duže vrijeme.

Svaki je astronaut proveo šest mjeseci u laboratorijskom brodu u orbiti, te pristao na biopsiju prije uzlijetanja i odmah po povratku na Zemlju. Istraživači su otkrili da su astronauti izgubili gotovo 40 posto snage u mišićima ključnim za ravnotežu i držanje na kojima je primijećeno više štete nego na drugim mišićima.

To se pogoršanje mišića dogodilo iako su astronauti na vježbanje trošili dva sata dnevno. Stoga, po povratku na Zemlju, astronauti moraju na fizikalnu terapiju, a zbog problema u ravnoteži ne smiju upravljati vozilom dva do četiri tjedna. Fits im osim redovitog vježbanja u svemiru savjetuje i da više jedu, s obzirom na to da je zbog obima posla do sada bila praksa da su se u svemiru hranili neredovitije i slabije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene