Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Asteroid Apofis udara u Zemlju 2036. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid Apofis mogao bi se 2036. godine neugodno blizu primaknuti Zemlji, upozoravaju znanstvenici, koji su zbog toga pozvali UN da se što prije i što ozbiljnije pozabavi tim problemom.

Smatraju da bi prijetnju trebalo otkloniti posebnom svemirskom misijom koju bi sačinjavali astronauti, inžinjeri i znanstvenici. 

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Ilustracija Razotkriven je Zatvorenik planirao ubiti sutkinju: "Postavit ću ručnu bombu u cvjetni aranžman na grob njezine majke"

Trenutačni omjer šansi za udarac Apofisa u Zemlju 13. travnja 2036. godine je 1:45 000, no taj će se omjer tijekom godina mijenjati.

Iako su šanse za 'žestoki udar' Apofisa u Zemlju trenutačno male, NASA-in tim za otkrivanje asteroida koji bi mogli biti potencijalna prijetnja Zemlji, očekuje da će ubrzo otkriti stotine, a možda i tisuće svemirskih gromada koje bi mogle, ako ne zbrisati, a onda barem radikalno promijeniti život na Zemlji, uz obvezni danak koji bi se mjerio u teško procjenjivom broju ljudskih, životinjskih i biljnih života.

- Ne zabrinjava nas samo Apofis, nego niz asteroida koje ćemo tek otkriti, a koji predstavljaju prijetnju planetu. Pod hitno nam treba sasvim novi pristup rješavanju ovog problema, kaže bivši astronaut Rusty Schweickart, član posade Apolla 9, koji je 1969. godine orbitirao oko Zemlje.

- Najbolji način uklanjanja prijetnje od udara je, čini se, da se lansira svemirska letjelica koja bi iskoristila gravitaciju kako bi promijenila putanju asteroida, kaže astronaut Ed Lu, veteran boravka na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ideja je da se. tzv. svemirski traktor približi asteroidu i započne lagano trzanje koje bi s vremenom počelo odvlačiti asteroid s njegove putanje.

- Za asteroid Apofisove veličine, koji ima promjer od oko 140 metara, za odvlačenje bi trebalo otprilike 12 dana, kaže Lu.

Misija bi, procjenjuju, koštala 300 milijuna dolara.

Schweickart će nacrt plana UN-u predstaviti već idućeg tjedna u obliku 'plave knjige' u kojoj se iznose argumenti zbog kojih bi države i međunarodne institucije trebale konačno prihvatiti da se radi o globalnoj prijetnji u čije bi se otklanjanje trebali uključiti svi.

Nakon toga Udruženje bivših astronauta namjerava organizirati niz znanstvenih radionica koje bi trebale rezultirati i konkretnim planom borbe protiv potencijalnih svemirskih ubojica, koji namjeravaju službeno predstaviti UN-u 2009. godine. 

U Udruženju smatraju da bi provedbu plana trebao nadzirati UN kao glavna međunarodna institucija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene