Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Južnoj Africi

Art studio star 100.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi tvrde kako su možda pronašli dokaz postojanja prvog art studija na planetu, starog čak nevjerojatnih 100.000 godina.

Muzej Iziko u južnoafričkom Cape Townu domaćin je izložbe artefakata za koje arheolozi tvrde da su alati prvog prastarog umjetničkog studija modernog čovjeka.

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Arheološko nalazište u crkvi u Karlovcu - 5 Arheolozi na terenu Tijekom obnove crkve pronađeno pravo povijesno blago: "Izlistavamo slojeve prošlosti Karlovca"

'To je vrlo značajno otkriće jer daje vrlo rane dokaze o spoznaji modernizma. Primjerice, mi mislimo da izgledamo isto već 250.000 godina, ali tek smo počeli razmišljati kao što danas razmišljamo prije 100.000 godina i ovo otkriće je na tom tragu', pojasnio je arheolog i kustos spomenutog muzeja dr. Sven Ouzman, prenosi Reuters.

Među pronađenim artefaktima nalaze se dvije morske školjke poznatije kao Petrovo uho, u kojima su pronađeni tragovi prastare boje, koja datira otprije 100.000 godina. Arheolozi tvrde kako bi to mogao biti najstariji alat za uljepšavanje ljudskog tijela dosad pronađen u svijetu.

U njima se proizvodila oker boja, a osim školjki pronađen je i drugi alat, među kojim su i kosti, ugljen, žrvanj i kameni čekići. Sve to pronađeno je u pećini Blombos oko 300 kilometara istočno od Cape Towna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene