Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ariane odnijela u svemir dva satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska raketa Ariane lansirana je u noći s petka na subotu s dva satelita i nakon toga ih uspješno ispustila u njihove putanje.

Ariane 5 lansirana je u 0.16 s uzletišta u Kourou u Francuskoj Gvajani, a u svemir je ponijela jedan brazilski i jedan vijetnamski satelit.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Slika nije dostupna Kakva je vjerojatnost...? Vjerovali ili ne: Kuću im uništile krhotine s ruba svemira

Riječ je o drugom od ukupno sedam planiranih letova europske rakete u ovoj godini.

Satelit Star One C2 brazilske kompanije Star One, težak 4,100 kilograma, ispušten je u orbitu 26 minuta nakon polijetanja rakete. Satelit između ostaloga služi telekomunikacijskim poslovima i komunikaciji putem interneta.

Nekoliko minuta kasnije, Ariane je u putanju ispustila i 2,637 kilograma težak vijetnamski satelit VINASAT-1 za radijske, televizijske i telefonske veze. Riječ je o prvom vijetnamskom telekomunikacijskom satelitu, priopćio je koncern Arianespace.

Najnoviji uspjeh misije Ariane 5 jača svjetski vodeću poziciju Arianespacea, izjavio je šef koncerna Jean-Yves Le Gal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene