Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službenih informacija naravno nema, no glasine kažu da krajem 2012. godine može očekivati Appleov TV koji će raditi na iOS operativnom sustavu


Sve je više informacija o tome kako Apple radi na vlastitom HDTV-u, a na stranici Venturebeat kažu da 'prema više izvora upoznatih sa situacijom, Apple gotovo sigurno priprema TV baziran na iOS-u'.

Vezani članci Slika nije dostupna Cook u ofenzivi: Evo zašto je Apple bolji od konkurencije! Slika nije dostupna Apple je dosegnuo svoj vrhunac – sada slijedi pad?

Ulazak na ovo tržište ima smisla jer bi time ova kompanija nastavila svoju ekspanziju s tržišta samih računala na puno veće tržište potrošačke elektronike na kojem mogu dodatno povećati svoje profitabilno poslovanje.

Na Venturebeatu prenose izvještaje nekih analitičara koji vjeruju da će Apple zaista predstaviti svoj HDTV pa tako Gene Munster iz Piper Jaffrayja očekuje da ćemo ga na tržištu vidjeti krajem 2012. ili početkom 2013. godine, dok Stewart Alsop iz Alsop Louiea kaže da je iz mnoštva izvora čuo da Jobseova kompanija zaista radi na iTV-u.

Analitičari smatraju da je, s obzirom da su cijene high-end HDTV-a počele padati ispod granice od tisuću dolara, ovo pravo vrijeme da se i Apple ubaci na tržište – Alsop vjeruje da je jedina stvar koja je do sada sprječavala Apple da već predstavi vlastiti televizor upravo visoka cijena LCD-a.

On kaže da u sljedećoj godini možemo očekivati televizore koji će raditi na iOS-u i koji će imati dijagonalu ekrana između 15 i 19 inča – 'što će biti dovoljno za kuhinju ili spavaću sobu', no teško je zamisliti da u vrijeme kada ljudi žele sve veće televizore (32 inča je za mnoge postao nekakav minimum), Apple želi predstaviti ovako male uređaje.

Kao što je poznato, ova kompanija već ima svoj AppleTV set top box uređaj putem kojeg je moguće pristupiti filmovima s iTunesa i drugom sadržaju s interneta na kojem se onda može uživati na velikim TV ekranima.

Predstavljanjem vlastitog televizora koji će raditi na iOS-u, sav sadržaj mogao bi se streamati s računala, iPhonea ili iPada, a možda bi imao i pristup Appleovom oblaku tako da bi korisnici imali direktan pristup filmovima i glazbi koju su kupili te fotografijama i, naravno, aplikacijama specijalno napravljenima za Appleov televizor.

U svojoj kolumni u PC Magu John C. Dvorak kaže da, kada god bi ljudima spomenuo da Apple radi na HDTV-u, velik broj njih rekao bi da bi ga odmah kupili, tako da on vjeruje da će potražnja za ovim uređajem biti velika. Dvorak vjeruje da, ako ova kompanija zaista predstavi iTV, on će biti integriran s drugim proizvodima ove kompanije poput iPhonea i iPada pa bi npr. osobe s kojima pričamo na FaceTimeu mogli gledati na velikim ekranima, a pored toga na njima bi mogli igrati iOS igre, pregledavati YouTube videozapise i slično.

No, ne razmišljaju svi na ovakav način pa Huffington Post prenosi izjavu Ryana Blocka sa stranice Gdgt.com koji kaže da za Apple nema puno smisla raditi sam TV zbog puno većeg ciklusa zamjene ovih uređaja pa korisnici koji kupe Appleov televizor koji košta npr. 3,000 dolara, novi uređaj neće kupiti sljedećih pet do deset godina te napominje da televizori ionako imaju malu prodajnu maržu.

U Appleu, naravno, glasine nikad ne komentiraju tako da ne znamo koliko ima istine u ovim informacijama, no sigurno je da 'gdje ima dima, ima i vatre' pa ćemo i dalje pratiti sve glasine koje se pojavljuju oko potencijalnog Appleovog TV-a.