Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Steve Jobs ponovno u akciji

Apple u oblacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je predstavio nove operativne sustave za Mac računala i iOS uređaje te iCloud

Svi ljubitelji Applea s nestrpljenjem su iščekivali da se Steve Jobs sinoć pojavi na WWDC konferenciji u San Franciscu i predstavi novitete na kojima je njegova kompanija radila u posljednje vrijeme. Kao što je bilo najavljeno, ova je konferencija bila orijentirana samo na softver pa iako nije bilo predstavljanja novog modela iPhonea – na što smo od Applea navikli na ovim konferencijama, sigurno nitko nije ostalo razočaran. Predstavljene su tri velike novosti – novi operativni sustav za Mac računala Lion, iOS 5 – mobilni operativni sustav za iPhone, iPad i iPod Touch te toliko očekivani iCloud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hakiranje celebrityja naglasilo velik problem Imate privatne fotografije pohranjene na internetu? Evo kako ih zaštititi! Slika nije dostupna Problemi u startu! I iPhone u problemima, korisnici ogorčeni!

Mac OS X 10.7 Lion moći će se od srpnja skinuti samo s Mac App Storea (kao nadogradnja postojeće verzije 10.6 Snow Leopard) te će koštati samo 30 dolara. Lion donosi više od 250 novih opcija, a Apple je na konferenciji demonstrirao neke od njih poput Mission Controla, Launchpada, nove Mail aplikacije, Resume opcije – ulaskom u aplikaciju nastavlja se rad točno na onom dijelu gdje je prekinut prilikom izlaska te AirDrop, opciju za brzu razmjenu datoteka između korisnika Appleovaih uređaja.

Brojne novitete Apple je predstavio i u novoj verziji iOS-a koji će, nažalost, biti dostupan tek na jesen. Tako je predstavljen centar za obavijesti (Notification Center) koji će sada na jednom mjestu prikazivati sve obavijesti poput propuštenih poziva, SMS poruka, mailova i slično, a posebno je zanimljiva Reminder aplikacija, odnosno podsjetnik koji će se moći dijeliti s drugim osobama i koji se može povezati s lokacijama pa ako korisnik mora npr. kupiti hranu za kućnog ljubimca, njegov će ga iPhone ili iPad upozoriti na to kada se nalazi blizu pet shopa. Jedna od najkorištenijih aplikacija sigurno će biti iMessage putem koje će se s drugim iOS korisnicima moći razmjenjivati poruke, fotografije i videa, a s obzirom da je njeno korištenje besplatno, brojni korisnici više uopće neće slati SMS poruke, već samo 'i'poruke.

Apple je redizajnirao i Safari koji je sada dobio popularne tabove te još dvije opcije – Reader koji prilagođava i optimizira internetske stranice za njihov bolji pregled te Reading List za pohranu sadržaja web stranica i njegovo kasnije čitanje. Kao što se ranije i spominjalo, u novi je iOS interiran Twitter pa će se fotografije na ovu društvenu mrežu moći slati automatski iz aplikacije, a u skladu s 'post PC' razdobljem za koje je Jobs rekao da je već nastupilo, za pokretanje novog iPhonea i iPada te update operativnog sustava više neće biti potrebna veza s računalom i iTunesom, već će se sve raditi direktno s iOS uređaja.

Sve je u oblaku

Posljednja i najzanimljivija najava bila je predstavljanje novog servisa – iClouda. S obzirom na sve veću količinu uređaja koje posjedujemo i kako su naši podaci razasuti na svim tim uređajima, Apple je odlučio ponuditi mogućnost backupa i automatske sinkronizacije svih podataka – dokumenata, kalendara, kontakata, fotografija, glazbe i slično. Tako će se fotografija uslikana iPhoneom automatski uploadati u oblak te zatim distribuirati na druge uređaje povezane s računom – i to sve automatski, bez potrebe za akcijama korisnika.

Sam servis je besplatan te je korisnicima dostupno 5GB prostora za pohranu podataka u što Apple ne računa glazbu, aplikacije, fotografije i knjige, a treba napomenuti da će se fotografije u oblaku moći zadržati samo trideset dana. S oblakom je sada povezan i iTunes pa će korisnici svoje kupljene pjesme moći downloadati na do deset uređaja, a opcija iTunes Match za 25 dolara godišnje omogućava da sva glazba koju korisnici imaju u računalu (dakle, koja nije kupljena putem iTunesa) također postane dostupna i na drugim uređajima, kao da su ih kupili putem Appleovog glazbenog servisa – bez potrebe za njihovim uploadom na server.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene