Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka tek 50 cm

'Pronašli smo mumiju izvanzemaljskog porijekla!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peruanski istraživači objavili su kako su su u regiji Cuzco, u samom srcu civilizacije Inka, pronašli vrlo čudnu mumiju.

Tajanstvena mumija je izložena u muzeju Ritos Andinos u Andahuaylillasu, oko 700 kilometara jugoistočno go glavnog grada Lime.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Staro više od 1.000 godina FOTO Stručnjake začudila razina očuvanosti vrijednog otkrića Slika nije dostupna Fascinantno OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE Žena koja je živjela prije 1.000 godina

'Visoka je samo 50-ak centimetara što baš i nije svojstveno čovjeku. Ima trokutastu glavu a očne duplje su prevelike', kazao je direktor muzeja, antropolog Renato Davila.

Davila je napomenuo i kako izbočina na vilici i razvoj zubala nikako ne odgovaraju 'navodnim godinama mumije'.

'Takav donji dio vilice nema nijedan narod na svijetu. Rupa na vrhu glave također privlači pozornost. Ima umnjake i kutnjake kakve nema nijedno ljudsko biće', kaže Davila.

I antropolog Pablo Bayabar iz Lime pokušava složiti 'slagalicu' oko malformirane lubanje.

'Dječje glave su proporcionalno veće od njihovih tijela. Ovdje imamo otvorenu fontanelu, koja se obično zatvori do 31. mjeseca života, a imamo i kutnjake koji se obično pojavljuju između 13 i 19 mjeseci. Dakle, ovdje se vjerojatno radi o djetetu starom oko 2 godine s ogromnom glavom', kaže Bayabar te dodaje kako se vjerojatno radi o ljudskoj žrtvi kao dar bogovima.

Postoji i mogućnost da je lubanja namjerno deformirana kao dio nekog plemenskog rituala. Praksa elongacije lubanja, kako bi se označila pripadnost društenom položaju, datira prije 9.000 godina. Elongacija lubanje bila je učestala pojava u mnogim kulturama - radili su je Maje, sjevernoamerički domoroci te australski Aboridžini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene