Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki institut: Ovogodišnji ožujak najtopliji u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji je ožujak najtopliji na površini Zemlje otkad su 1880. započela mjerenja, a uzevši zajedno temperaturu površine Zemlje i oceana samo je ožujak 2002. bio topliji, ustanovili su američki znanstvenici.

Globalna temperatura na površini Zemlje u ožujku je bila za gotovo dva stupnja viša od prosjeka utvrđenog za 20. stoljeće, priopćio je američki ured za praćenje klime, National Oceanic and Atmospheric Administration u Washingtonu po mjesnom vremenu.

Pročitajte i ovo Pogled s Medvednice na maglovito podnožje Lekcija iz meteorologije Neuobičajene razlike u temperaturi, na Sljemenu toplije nego u Zagrebu: Evo što se događa Suludo vrijeme - 3 Suludo vrijeme Promjena vremena stigla je u Hrvatsku: Temperatura će se negdje spustiti čak za 20 stupnjeva

Istodobno, po temperaturi na površini Zemlje zajedno s temperaturom površine svih oceana, ovogodišnji je ožujak bio na drugom mjestu od početka mjerenja.

Temperatura u Aziji bila je daleko iznad prosjeka. Dva mjeseca nakon snažnih snježnih oluja u Aziji i Europi nastupile su neuobičajeno visoke temperature koje su dovele do brzog topljenja snijega. Time je opseg snježnog pokrivača u Aziji i Europi najmanji u čitavom razdoblju praćenja, izvijestila je NOAA.

Po temperaturi površine zemlje zajedno s temperaturom površine oceana, koja je bila za 0,7 stupnjeva viša od prosjeka za 20. stoljeće, ovaj je ožujak na drugom mjestu po toplini u posljednjih 129 godina. Najtopliji ožujak bio je 2002.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene