Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proizvođač zrakoplova Airbus namjerava do 2020. za polovicu smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u svojim letjelicama po putniku i kilometru.


Potrošnja energije trebala bi se istodobno smanjiti za oko 30 posto, izjavili su predstavnici Airbusa u petak na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Pet tinejdžera umrlo od trovanja ugljičnog monoksida Slika nije dostupna U Koprivnici 26-godišnji mladić umro od trovanja ugljičnim monoksidom

Smanjenje će se događati u razdoblju ekspanzije zračnog prometa, koji će se u idućih 15 godina udvostručiti, smatraju stručnjaci Airbusa.

Novi veliki zrakoplov Airbus A380 troši tri litre kerozina po putniku na 100 kilometara, što je prema navodima Airbusa tek trećina goriva koje troši većina drugih zrakoplova.

Airbus je na sajmu u Berlinu predstavio nekoliko svojih projekata koji bi trebali služiti zaštiti okoliša, kao što su primjerice korištenje alternativnih goriva ili razgradnja starih zrakoplova u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša.