Obavijesti Video Pretražite Navigacija

18 milijuna kuna za izgradnju dva istraživačka broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Dragan Primorac na današnjoj je konferenciji za novinare u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu najavio kako će hrvatska Vlada osigurati novac za nabavku dvaju novih istraživačkih brodova za potrebe splitskog i Instituta za more i priobalje sveučilišta u Dubrovniku.

Investicijski ciklus, vrijedan oko 18 milijuna kuna, trebao bi završiti do 2008. godine, rekao je Primorac, na način da će Vlada za gradnju brodova izdvajati novac u tri dijela kroz tri godine, a s 25 posto u financiranju će sudjelovati instituti u Splitu i Dubrovniku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skupocjeni dar 'Ne vjerujem da bi se pravosuđe prodalo za jedan BMW' Slika nije dostupna Protivi se izručenju Mostarski odvjetnici brane Purdu

Dva instituta dobit će nove istraživačke brodove, opremljene najsofisticiranijom tehnologijom i suvremenim laboratorijima, što predstavlja prvo financijsko ulaganje u oceanografiju nakon više od pola stoljeća, istaknuo je ministar Primorac. 

Vlada će za gradnju splitskog broda osigurati 12 milijuna kuna, odnosno po četiri milijuna u tri godine, ostatak, namijenjen opremanju broda, sam Institut. 

Za dubrovački brod Vlada će izdvojiti ukupno 6 milijuna kuna kroz tri godine, a ostatak Institut za more i priobalje.

"Bez istraživačkog broda, opremljena najsuvremenijom tehnologijom, Hrvatska ne može konkurirati na međunarodnom tržištu, kao što ni bez primjerenih uvjeta za rad naši znastvenici ne mogu odgovoriti zadaćama koje se pred njih postavljaju", poručio je Primorac dodajući kako će nabavkom dvaju novih brodova Hrvatska postati lider u regiji.

 "Hrvatska je na području oceanografije zaostajala za svojim kolegama iz europskih zemalja, no nabavom dvaju novih istraživačih brodova, nećemo samo sačuvati naše more nego ćemo postati i konkurentni na međunarodnom tržištu", ustvrdio je Primorac. 

Hrvatska odabrala put prema znanju, istaknuo je Primorac, te je uspjela, što nije pošlo za rukom mnogim zemljama, osigurati više od 7 milijuna eura iz europskih znanstvenih programa. 

Kazao je i kako se nada da će na natječaju za dobivanje poslova gradnje dvaju novih brodova pobijediti hrvatski brodograditelji. 

Istraživački brod "Bios", kojim se koristi Institut za oceanografiju i ribarstvo, izgrađen je još 1953. i više ne zadovoljava potrebe tog instituta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene