Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

More, plaža i puno sunca, mnogima su to glavni sastojci savršena ljetovanja, a što jača preplanulost, to bolje.


No svake se godine dijagnosticira 22 tisuće novih slučajeva malignih tumora kože pa stručnjaci upozoravaju na štetnost od previše sunčanja i poručuju ljudima da promijene način razmišljanja i na suncu dobro zaštite kožu.

Vezani članci Valentina Baus Gradski ured upozorio na povećanu koncentraciju prizemnog ozona: Izdali preporuke za osjetljive skupine Zajednička fotografija sudionika (Foto: Dnevnik.hr) Žene oboljele i liječene od raka poručile da za hodanje nema ograničenja

"Moramo prestati vjerovati u lažnu ideju da je preplanulost lijepa i zdrava", kaže Eva Kalbheim, glasnogovornica njemačke udruge za borbu protiv raka sa sjedištem u Bonnu.

Preplanulost, objašnjava, obrambena je reakcija kože koja proizvodi više pigmenta melanina kako bi se zaštitila od previše štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja.

Velike količine UV-zračenja oštećuju DNK stanica kože, a mogu voditi i do raka. Kreme sa zaštitnim faktorom trebalo bi početi upotrebljavati već u autu na putu prema odredištu.

"Zračenje UVA (UV zračenje dugih valova, koje je u većini u zrakama koje sa Sunca stignu do zemlje), prolazi kroz prozorsko staklo", kaže Hans-Georg Dauer, dermatolog iz Koelna.

On preporučuje zatamnjivanje stražnjih stakala na autu, kako bi djeca bila zaštićena, a Eva Kalbheim kaže da bi svi ljudi morali maksimalno izbjegavati izravno izlaganje suncu, a osobito djeca do treće godine.