Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštitni faktor spriječava rak kože

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
More, plaža i puno sunca, mnogima su to glavni sastojci savršena ljetovanja, a što jača preplanulost, to bolje.

No svake se godine dijagnosticira 22 tisuće novih slučajeva malignih tumora kože pa stručnjaci upozoravaju na štetnost od previše sunčanja i poručuju ljudima da promijene način razmišljanja i na suncu dobro zaštite kožu.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Akcijski plan protiv raka Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi'' Vili Beroš Samo da se nešto kao napravi Još jedan podbačaj ministra Beroša: Objavio plan borbe protiv raka, a nema ni rokova ni opreme, pitanje je tko bi na njoj i radio

"Moramo prestati vjerovati u lažnu ideju da je preplanulost lijepa i zdrava", kaže Eva Kalbheim, glasnogovornica njemačke udruge za borbu protiv raka sa sjedištem u Bonnu.

Preplanulost, objašnjava, obrambena je reakcija kože koja proizvodi više pigmenta melanina kako bi se zaštitila od previše štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja.

Velike količine UV-zračenja oštećuju DNK stanica kože, a mogu voditi i do raka. Kreme sa zaštitnim faktorom trebalo bi početi upotrebljavati već u autu na putu prema odredištu.

"Zračenje UVA (UV zračenje dugih valova, koje je u većini u zrakama koje sa Sunca stignu do zemlje), prolazi kroz prozorsko staklo", kaže Hans-Georg Dauer, dermatolog iz Koelna.

On preporučuje zatamnjivanje stražnjih stakala na autu, kako bi djeca bila zaštićena, a Eva Kalbheim kaže da bi svi ljudi morali maksimalno izbjegavati izravno izlaganje suncu, a osobito djeca do treće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene