Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Voltaren opasan za srce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina australskih znanstvenika nedavno je provela veliko istraživanje o lijekovima protiv bolova čiji su rezultati ovih dana objavljeni u stručnom američkom časopisu Journal of the American Medical Association. Istraživanje je pokazalo da bi spomenuta vrsta lijeka mogla biti opasna za zdravlje jednako kao i Vioxx koji je prije dvije godine povučen s tržišta, prenosi Nature.

Znanstvenici su na temelju 23 studije koje su prije proveli njihovi kolege u svijetu na oko 1,6 milijuna ljudi ustvrdili da nesteroidni protuupalni lijek (NPL) diclofenacum, koji se u Hrvatskoj i većini europskih zemalja vec desetljećima prodaje kao Voltaren, a proizvodi ga švicarska farmaceutska tvrtka Novartis, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, ponajprije srčanog udara i iznenadne smrti za čak 40 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema više 'Dragi, boli me glava' Zašto je seks bolji od bilo kakvih lijekova? Slika nije dostupna Nisu sigurni Liječnici trudnicama prepisuju opioidne analgetike

No, dobra je vijest da postoji alternativa. 'Europskim konzumentima preporučujem da umjesto diclofenaca uzimaju naproxen', savjetuje visoki dužnosnik američke FDA (Uprave za hranu i lijekove) David Graham, s obzirom da naproxen, prema dosadašnjim saznanjima ne povećava rizik od srčanih bolesti.

'Unatoč tomu što studija australskih znanstvenika nije utemeljena na zlatnim standardima kliničkih istraživanja, može se smatrati vjerodostojnom jer se temelji na 23 studije provedene na približno 1,6 milijuna osoba. Australski kolege u studiju su uključili sve raspoložive podatke o svim NPL-ima, pa studiju možemo smatrati relevantnom', rekao je Graham.

Njegovo mišljenje opovrgnuo je glasnogovornik Novartisa John Gilardi koji je izjavio kako su njihovi stručnjaci precizno istražili sve nuspojave Voltarena i smatraju da nema povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na druge NPL-e.

No, poznato je da naproxen ili ibuprofen, također nesteroidni
protuupalni lijekovi mogu biti štetni za gastrointestinalni trakt, pa znanstvenici rade na pronalasku nove generacije istoga lijeka, koji će umanjiti pacijentovu bol, a pritom neće oštetiti crijeva. 

Jedan od takvih lijekova trebao je biti Vioxx (rofecoxib), no s tržišta je povučen kad je ustanovljeno da povećava opasnost od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Utvrđeno je da je rizik povezan s količinom konzumiranog lijeka, te da je opasnost posebno visoka tijekom prvog mjeseca njegova uzimanja.

Dr. Steve Nissen, kardiolog s Klinike Cleveland koji vodi odvojeno istraživanje s lijekom Celebrexom, po kemijskom sastavu bliskom 'rođaku' Vioxxa, smatra kako je to možda jedini u ovoj generaciji lijekova koji uzrokuje nuspojave. 

'Mislim da problem predstavljaju jedan ili dva slična lijeka, a ne svi, što otvara mogućnost da bi slični NPL-i mogli biti sigurni za pacijente, unatoč tomu što Vioxx nije', smatra dr. Nissen. 

Znanstvenici i dalje pokušavaju pronaći vrstu NPL-a neškodljivog za crijevima i srce. Nedavno su objavljene informacije o takvom lijeku testiranom na laboratorijskim miševima. Ustanovljeno je kako on ne samo da ne predstavlja rizik za srce nego uspijeva spriječiti razvoj ateroskleroze. No rije moguće upotrebe na ljudima taj će lijek morati proći još mnoga istraživanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene