Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utjecaj prehrane na depresiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuravnotežen unos različitih tipova masnih kiselina bi mogao biti povezan s povećanjem broja slučajeva depresije, vjeruju američki znanstvenici.

Istraživači s Ohio State University su utvrdili kako veći rizik da će patiti od depresije prijeti osobama koje u krvi imaju povišenu razinu omega-6 masnih kiselina u odnosu na razinu omega-3 masnih kiselina.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Ilustracija - 4 Podsjetnik Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji

Također, ti su ispitanici u krvi imali povišenu razinu kemijskih spojeva koji su povezani u upalnim procesima te su zbog toga imali i veći rizik za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i artritis, dodaju znanstvenici.

Omega-3 masne kiseline su primjerice prisutne u ribi, a omega-6 masne kiseline u rafiniranim uljima proizvedenima od povrća koja su u 20. stoljeću postala uobičajeni dio prehrane.

Trenutno tipični stanovnik razvijenih zemalja svijeta konzumira 15 do 17 puta veću količinu omega-6 masnih kiselina nego omega-3 masnih kiselina.

U prehrani naših predaka je unos omega-6 masnih kiselina bio samo 2-3 puta veći od unosa omega-3 masnih kiselina.

U istraživanju je utvrđeno da proporcionalno s povećanjem unosa omega-6 masnih kiselina rastu i izgledi za depresiju, objavljeno je u znanstvenom časopisu Psychosomatic Medicine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene