Istraživači s Ohio State University su utvrdili kako veći rizik da će patiti od depresije prijeti osobama koje u krvi imaju povišenu razinu omega-6 masnih kiselina u odnosu na razinu omega-3 masnih kiselina.
Također, ti su ispitanici u krvi imali povišenu razinu kemijskih spojeva koji su povezani u upalnim procesima te su zbog toga imali i veći rizik za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i artritis, dodaju znanstvenici.
Omega-3 masne kiseline su primjerice prisutne u ribi, a omega-6 masne kiseline u rafiniranim uljima proizvedenima od povrća koja su u 20. stoljeću postala uobičajeni dio prehrane.
Trenutno tipični stanovnik razvijenih zemalja svijeta konzumira 15 do 17 puta veću količinu omega-6 masnih kiselina nego omega-3 masnih kiselina.
U prehrani naših predaka je unos omega-6 masnih kiselina bio samo 2-3 puta veći od unosa omega-3 masnih kiselina.
U istraživanju je utvrđeno da proporcionalno s povećanjem unosa omega-6 masnih kiselina rastu i izgledi za depresiju, objavljeno je u znanstvenom časopisu Psychosomatic Medicine.
-
Iz minute u minutu
UŽIVO Rafalei sletjeli u Hrvatsku!
-
detalji svečanosti na Plesu
U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi put na istom mjestu nakon izbora
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"