Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neuravnotežen unos različitih tipova masnih kiselina bi mogao biti povezan s povećanjem broja slučajeva depresije, vjeruju američki znanstvenici.


Istraživači s Ohio State University su utvrdili kako veći rizik da će patiti od depresije prijeti osobama koje u krvi imaju povišenu razinu omega-6 masnih kiselina u odnosu na razinu omega-3 masnih kiselina.

Vezani članci Slika nije dostupna Koliko pazite na prehranu? Slika nije dostupna Testovi intolerancije na hranu

Također, ti su ispitanici u krvi imali povišenu razinu kemijskih spojeva koji su povezani u upalnim procesima te su zbog toga imali i veći rizik za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i artritis, dodaju znanstvenici.

Omega-3 masne kiseline su primjerice prisutne u ribi, a omega-6 masne kiseline u rafiniranim uljima proizvedenima od povrća koja su u 20. stoljeću postala uobičajeni dio prehrane.

Trenutno tipični stanovnik razvijenih zemalja svijeta konzumira 15 do 17 puta veću količinu omega-6 masnih kiselina nego omega-3 masnih kiselina.

U prehrani naših predaka je unos omega-6 masnih kiselina bio samo 2-3 puta veći od unosa omega-3 masnih kiselina.

U istraživanju je utvrđeno da proporcionalno s povećanjem unosa omega-6 masnih kiselina rastu i izgledi za depresiju, objavljeno je u znanstvenom časopisu Psychosomatic Medicine.