Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U borbi protiv prljavštine koristite prirodna sredstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskušajte snagu limunova soka, octa i sode bikarbone u borbi protiv prljavštine.

Prema nekim podacima prosječno kućanstvo koristi triput više deterdženata i sredstava za čišćenje nego što je potrebno, a BEUC, udruga za zaštitu potrošača Europske unije, iznosi podatke da oko 100 tisuća kemikalija korištenih u njihovoj proizvodnji nikada nije bilo dovoljno istraženo i ne zna se njihov učinak na čovjekovo zdravlje i okoliš. 

Pročitajte i ovo Ilustracija visoki dužnosnici tvrde Žestoke borbe na istoku Ukrajine: Položaji obiju strana mijenjaju se i nekoliko puta dnevno Slika nije dostupna Gazirani sokovi štete kostima

Sve to, uz činjenicu kako sve više ljudi postaje alergično i preosjetljivo na razne kemikalije i sastojke upotrebljavane u kozmetici i sredstvima za čišćenje, savjetuje se primjena alternativnih i »zdravijih« načina čišćenja. 

Sve su češći savjeti o čišćenju sredstvima koja su koristile naše bake - sodom bikarbonom, octom i limunom. 

Soda bikarbona je blagi abraziv i kao takav odličan za ribanje a može se koristiti i kao izbjeljivač. 

Destilirani vinski ocat odličan je protiv masnoća i prljavštine (čađi), a limunov sok koristi se kao prirodni izbjeljivač i dezinficijens. 

Svi ti sastojci vrlo su jeftini i lako dostupni u prodavaonicama, a učinci čišćenja mogu biti jednaki pa i bolji od postojećih sredstava za čišćenje. 

Evo nekoliko savjeta kako ih upotrijebiti 

Za pranje prozora može se koristiti mješavina vode u koju se stavi jedna desetina vinskog octa. 

Crno vino, trava ili krv na tepihu lako se uklanjaju limunovim sokom, a mrlje od kave bez problema se čiste otopinom sode bikarbone čija je učinkovitost dokazano dvaput bolja od najpoznatijih proizvoda za čišćenje tepiha. 

Sanitarije se mogu održavati sodom bikarbonom i limunovim sokom. 

Za mikrovalnu pećnicu dovoljno je ostaviti posudu s vodom i limunom na nekoliko minuta u uključenu mikrovalnu, a potom je krpom iznutra obrisati. Limun će ostaviti ugodan miris. 

No mnogi će s pravom prigovoriti da ocat i soda bikarbona mogu ostaviti neugodan miris. 

Aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš iz Biovege ima rješenje i nudi savjet kako eteričnim uljima poboljšati čišćenje i pritom ispuniti prostore ugodnim mirisima koji blagotvorno djeluju na
raspoloženje i zdravlje. 

'Za kuhinjske elemente dobro je staviti četiri kapi limuna i ruže geranije u toplu vodu kojom ćemo ih očistiti, a za pranje podova preporučujem da se u posudu s vodom stavi jednu žlica octa a potom doda šest kapi lavande ili čajevca te tri kapi petit graina ili cedra', savjetovala je Matilda Ivaniš. 

Nekoliko kapi limuna, gorke naranče, cedra ili petit graina bit će dovoljno za dezinficiranje suđa, a male količine eterična ulja neće ostaviti prejak miris. 

Za mirisno rublje dobro je staviti po tri kapi ulja lavande i ruže geranije u omekšivač za rublje. 

Već spomenuta metoda čišćenja tepiha sodom bikarbonom može se pospješiti korištenjem eteričnih ulja. 

U plastičnu vrećicu pomiješa se soda bikarbona s nekim od eteričnih ulja te se pusti odstajati jedan dan. 

Nakon nanošenja smjese na tepih, ostaviti je treba barem pola sata kako bi učinak bio potpun. Svaki put nakon usisavanja širit će se svjež miris eteričnih ulja. Pritom Matilda Ivaniš preporučuje da se u smjesu sa sodom bikarbonom pomiješa 10 kapi cedra ili ružina drva ili pak 20 kapi limete. 

No i s eteričnim uljima treba biti oprezan. Najbolje je koristiti visokokvalitetna ulja, nipošto sintetska koja mogu biti štetna za zdravlje jer se nakupljaju u jetri i limfnim čvorovima. 

Jedina ulja na našem tržištu s certifikatom o sigurnosti i kvaliteti su ona proizvođača Primavera life. Za proizvodnju jedne litre ulja koriste i do tone biljnog materijala. Trudnice trebaju biti posebno oprezne, jer pojedina ulja mogu izazvati pobačaj. No Ivaniš kaže da se takvo što može dogoditi samo pri korištenju velike količine eteričnih ulja. I djeca mogu biti osjetljiva na ulja te se za njih, kao i trudnice, preporučuje da ne koriste ulja kadulje, origana, klinčića, cimeta i timijana. 

Najzahvalnija su eterična ulja lavande, limuna, grejpa, ruže geranije te čajevca koje mogu svi koristiti. Ulje lavande dobro je poznato u našim krajevima te djeluje smirujuće. Ulje bergamota djeluje kao psihostabilizator kod izrazito negativnog raspoloženja, dok se za ružu geraniju kaže da u prostoru ispunjenom njenim mirisom nema svađe jer uravnotežuje osjećaje. 

'Često se na poslovnim sastancima koristi kombinacija bergamota i ruže geranije, jer njihov utjecaj smirivanja i podizanja raspoloženja može dati pozitivne učinke', rekla je Matilda Ivaniš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene