Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stres pojačava alergijske reakcije

Tek nakon što je prošla gripa ljudi su već na udaru alergija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona gripe tek što nije završila, njezine posljednje 'žrtve' još nisu ni do kraja ozdravile, a peludne alergije već su započele. One se javljaju sezonski, a uzrokuje ih pelud drveća, trava i korova.

Alergija je prekomjerna reakcija tijela na inače neštetne tvari što se kada je riječ o peludnim alergijama manifestira kihanje, curenjem nosa, crvenilom i suzenjem očiju, svrbeži u grlu i općom razdražljivošću. 'Sezona peludnih alergija zapravo počinje u 1. ili 2. mjesecu kada cvate lijeska i traje sve do 10. mjeseca. Prvo počinje alergija na pelud drveća, zatim trava i na kraju korova', potvrdila nam je prim. mr. sc. Branislava Resanović iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinju tegobe Stiže 'ono' doba godine... Slika nije dostupna Liječnici upozoravaju Oprez: Alergije ove godine još jače!

Valjano liječenje i izbjegavanje alergena

Tabletu protiv alelrgije popijte uvečer jer će ona na taj način ujutro, kada je koncentracija peluda obično najviša, već djelovati Na upit što činiti kada shvatimo da smo alergični na pelud prim. Resanović uputla nas je liječniku opće prakse, a zatim na alergijsko testiranje, kako bi se vidjelo na što smo točno alergični. Nakon testiranja liječnik će nam propisati terapiju koje se treba pridržavati, no postoji još nekoliko preventivnih postupaka koji nam mogu olakšati to razdoblje. 'Tabletu protiv alergije popijte uvečer jer će ona na taj način ujutro, kada je koncentracija peluda najviša, već djelovati. Kada dođete kući operite kosu i odjeću, zatvorite prozore, a prostorije intenzivno provjetravajte nakon kiše te izbjegavajte boravak u području bujne vegetacije', objasnila je prim. Resanović.

'Najvažnija je edukacja bolesnika, izbjegavanje alergena i adekvanta terapija. No, postoji i imunoterapija' dodaje prim. Resanović te objasnila da je riječ o kontinuiranom alergijskim cjepljenju s tvari na koje je tijelo alergično te se ta terapija nastavlja sve dok tijelo ne stekne imunitet. Među jačim alergenima peludi drveća na našem području su breza, lijeska, maslina, hrast lužnjak, čempres i alpski bor, pa je tako dobro izjegavati blizinu ovog drveća.  

Razlika peludne alergije i prehlade

Dosta je onih koji ove simptome miješa s onima prehlade ili viroze te bez konzultacije s liječnikom primljenjuju krivu terapiju. Nekoliko je razlika od kojih se alergija razlikuje od prehlade. Ključna razlika je vijek trajanja koji je kod prehlade oko tjedan dana, dok alergija može trajati i cijelu godinu. Ako ste prehlađeni iscjedak iz nosa će biti gust i neproziran, a ako ste alergični on će biti bistar i rijedak. Razlika je i u vrsti kašlja; on je kod prehlade čest i dolazi do iskašljavanja, a kod alergije je rijedak, suh i podražajan. I bitna je razlika da nakon alergijskog kihanja nema osjećaja olakšanja.

'Djeca i starije osobe najpodložniji su peludnim alergijama, a ako se one kod djece valjno tretiraju, moguće ih je potpuno izliječiti. Isto tako, osoba može prvi put postati alergična na pelud sa 60 godina', rekla je prim. Resanović i istakla da su i peludne alergije intenzivnije ako smo učestalo izloženi stresu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene