Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ciljana terapija i cjepivo

Novo oružje u borbi protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terapijska cjepiva, terapije koje ciljaju na posebne funkcije kanceroznih stanica i ispitivanja koja predviđaju uspješnost liječenja, sve više obećavaju u borbi protiv raka.

Poticajni rezultati nekoliko kliničkih istraživanja objavljeni ovaj vikend na 45. godišnjem kongresu Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), najvećem svjetskom skupu o tumorima, potvrdili su napredak u proizvodnji lijekova protiv raka koji se sve više prilagođavaju genetskim i biološkim značajkama bolesnika. Zahvaljujući napretku genomike, biologije i informatike, u borbi s rakom sve se više zauzima individualni pristup bolesniku.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

‘Kao što je svaki bolesnik poseban, vidimo da i svaki tumor ima različitu biologiju, s vlastitim značajkama koje utječu na različit tijek bolesti koji zahtijeva prikladno liječenje’, rekao je predsjednik ASCO-a Richard Schilsky. ‘Nimalo ne sumnjam da je budućnost kancerologije u ciljanoj i u individualiziranoj terapiji’, rekao je uoči početka konferencije u Orlandu, na Floridi, čija je tema individualni pristup u liječenju raka.

Istraživanje predstavljeno u nedjelju pokazuje tako da je razina proteina MSH2 i ERCCI kod takozvanog raka pluća ne-malih stanica, koji je najčešće povezan s pušenjem, omogućuje da se predvidi uspješnost dugoročnog liječenja standardne kemoterapije na bazi cisplatina, nakon kirurškog uklanjanja tumora. Osobe s niskom razinom tih proteina koje stanice raka koriste za popravak štete na svom DNK-u koje je uzrokovala kemoterapija, puno bolje reagiraju na liječenje. ‘Time smo korak bliže personaliziranim lijekovima za bolesnike kojima je operativno uklonjen tumor pluća’, rekao je Pierre Fouret, autor istraživanja.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene