Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Migrena smanjuje izglede za opadanje kongitivnih sposobnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženama koje dugi niz godina pate od migrena, prijeti manja opasnost od opadanja kognitivnih sposobnosti nego onima koje ne muči taj problem, ustvrdili su znanstvenici nakon provedenih istraživanja, zaključujući da bi razlozi tomu mogli biti uzimanje lijekova protiv glavobolje, prehrana prilagođena glavoboljama te promjene u ponašanju, poput primjerice izbjegavanja stresnih situacija.

Dr. Amanda Kalaydjian sa Sveučilišta Johns Hopkins gdje predaje na Odjelu za javno zdravstvo i njezini kolege proučili su odnos između migrenskih glavobolja i kognitivnih sposobnosti kod 1448 žena koje su dobrovoljno sudjelovale u studiji. Među njima su bile 204 žene koje su patile od migrene i 1244 žene koje nisu imale tu vrstu glavobolja.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Usporedili su rezultate istraživanja provedene u razdoblju od 1993. do 1996. i ponovno od 2004. do 2005. Testovi su pokazali da su žene koje su patile od migrena u početku istraživanja postizale lošije rezultate na testovima ispitivanja kratkotrajnog i dugotrajnog pamćenja.

 No, rezultati testova koji su uslijedili u idućih nekoliko godina, pokazali se da su njihove kognitivne sposobnosti s vremenom opadale sve manje, u odnosu na skupinu ispitanica koja nije patila od migrena.

Posebno "dobri" rezultati zamijećeni su kod žena koje su patile od migrene s aurom. Kod njih je u razdoblju od 12 godina opadanje kognitivnih sposobnosti na testovima ispitivanja kratkoročnog, odnosno dugoročnog pamćenja, bilo 26, odnosno 47 posto, stoji u izvješću američkih znanstvenika objavljenom u stručnom časopisu "Neurology".

U priopćenju American Academy of Neurology, čiji je član i dr.
Kalaydjian stoji: "Za ovakve bi rezultate djelomično mogli biti
zaslužni neki lijekovi za suzbijanje migrenskih glavobolja, poput primjerice ibuprofena koji može imati zaštitni učinak na memoriju, no svakako su potrebna daljnja istraživanja."

Među faktorima koji bi mogli utjecati na ovaj fenomen su i prehrana osobe koja boluje od migrene ili odluka o promjeni ponašanja, poput primjerice izbjegavanja stresa, što su također čimbenici koji mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, ali koje je svakako potrebno dodatno istražiti.

"Među tim su čimbenicima i kvalitetan san, razne tehnike relaksacije i smanjenje unosa kofeina", istaknula je dr. Kalaydjian.

Unatoč ovim teorijama, postoji mogućnost postojanja određenog biološkog mehanizma, poput promjena na krvnim žilama ili promjena u moždanim aktivnostima. U svakom slučaju, morat ćemo provesti još testova da bismo objasnili na koji način migrena može utjecati pozitivno na kognitivne sposobnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene