Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski tinejdžeri su među vodećima u Europi kada je ovisnost u pitanju. Poražavajuće brojke pokušat će se smanjiti projektom 'Zdrav za 5'. U školama će se početi provoditi od sljedećeg mjeseca.


Tri ministarstva su potpisala sporazum o suradnji kojim će pokušati smanjiti sve vrste ovisnosti. U edukativnim predavanjima i radionicama sudjelovat će i policijski službenici, liječnici i psiholozi.

Vezani članci Tihomir Drobec i Srna Bijuk Policija o uzrocima najtežih nesreća: "Preporučujem da svi vozači koriste pojas u vozilima" Slika nije dostupna Roditelji pozor: Igra li vaše dijete poker na internetu?

Brojke su loše - hrvatski učenici prednjače u svim vrstama ovisnosti. Prvi su po zlouporabi ljepila, sprejeva i drugih inhalanata, treći po učestalosti pušenja, sedmi po opijanju alkoholom. 'Na primjer, onaj poznati pinch drinking ili ispijanje pet ili više puta zaredom, to se odnosi na više od 50% učenika', kaže nam dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. specijalist školske medicine.

>> Oko 20 posto prvašića ima previše kilograma

Patrik je u onoj drugoj polovici. I u vrhu je po nečem drugom, sportskim rezultatima. 'Moje slobodno vrijeme što hoću lijepo iskoristiti, iskoristim s judom. Dok se oni zabavljaju vani, tko zna što rade, ja pokušavam biti što bolji u judu, ja ću nešto postići s time', kaže. I u njegovoj školi od sljedećeg mjeseca kreće projekt prevencije ovisnosti 'Zdrav za 5', u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, zdravlja te zaštite okolišta i prirode.

'Kad vidite ove podatke, čovjek se zbilja prepadne kada vidite da su po konzumaciji alkohola i pušenju cigareta naši 15-godišnjaci daleko iznad europskog prosjeka', kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić. 'Uz zlouporabu sredstava ovisnosti, javljaju se drugi socijalni problemi - maloljetnička delikvencija, školsko i izvanškolsko nasilje, mladi koji ne završavaju školu', dodaje ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U projekt su uključeni policijski službenici, liječnici i psiholozi. Za svaku temu odabrana je ciljana skupina. Primjerice, za alkoholizam osmaši jer se, pokazala su istraživanja, tada kreće u ekperimentiranje. 'Dolazi policajac i kroz interaktivnu radionicu i predavanje upoznaje djecu s problemima ovisnosti alkohola koje on donosi', pojašnjava Sandra Veber iz Ravnateljstva policije.

A nakon toga slijedi i provjera znanja. Među tinejdžerima u porastu je još jedna vrsta ovisnosti, kockanje. 'Podaci govore da velik dio naših srednjoškolaca u kladionice odlazi bez problema, ne zaustavlja ih se jer su maloljetni', kaže doktorica Pavić Šimetin.

Droga, alkohol, igre na sreću... Ovisnost je postala svakodnevna pojava među mladima. Jedino se zajedničkim snagama cijelog društva može iskorijeniti.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju