Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva do tri puta više nego što bi trebali

Hrvati konzumiraju 16 grama soli dnevno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani u svakodnevnoj prehrani konzumiraju dnevno 16 grama soli, što je dva do tri puta više od preporučenih količina, pa je nužno ljude educirati da je previše soli štetno za organizam jer povećava učestalost srčanih i moždanih udara te niza drugih bolesti, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju doc. Bojan Jelaković.

U sklopu Tjedna soli koji se obilježava od 2. do 8. veljače, danas je tako pokrenuta hrvatska inicijativa (CRASH) za smanjenje prekomjernog unosa soli kao dio globalne svjetske incijative (WASH), u koju je 360 stručnjaka iz 80 zemalja.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Cilj kampanje je smanjiti unos soli na 5 do 6 grama dnevno u narednih 10 godina što bi, prema procjenama stručnjaka, smanjilo za 10 do 15 posto prijevremenu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Sol naime utječe na pojavu visokog krvnog tlaka s kojim s bori 37 posto odrasle populacije, na pojavu osteoporoze, karcinoma želuca, bronhalne astme itd.

Prvi korak bit će edukacija medicinskih stručnjaka, građana te posebice djece, a u drugom pokušaju cilj je uspostaviti kontakte i privoljeti proizvođače hrane i gospodarstvenike da postepeno smanjuju udio soli u svojim proizvodima kako bi kroz desetak godina to smanjenje iznosilo 20 posto.

Doc. Jelaković ističe kako su za normalno funkcioniranje ljudskog organizma potrebne male količine soli, pa odrasle osobe dnevno trebaju maksimalno četiri od šest grama, a djeca i manje od jednog grama soli. Najveći izvori soli u svakodnevnoj prehrani u Hrvatskoj su kruh i tjestenina, kobasice, salame, sirevi, čips, juhe iz vrećice, sendviči, hamburgeri, cornflakes itd. Povećanju unosa soli posebice pridonose dodatno soljenje pripremljene hrane.

Manje soli u hrani povećalo bi učinak svih lijekova protiv visokog tlaka te smanjilo njihove nuspojave, učinkovito bi djelovalo na rad bubrega te smanjilo učestalost raka želuca, rekao je doc. Jelaković. Kampanja smanjenja soli velike je rezultate polučila u Velikoj Britaniji, gdje je zahvaljujući snažnoj potpori medija, količina soli u gotovoj hrani smanjena u posljednje četiri godine za 45 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene