Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cjepivo protiv H5N1 za godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepivo protiv pneumokoka i rotavirusa, koji godišnje ubijaju 1.5 milijuna ljudi diljem svijeta, dostupno je u industrijaliziranim zemljama, a bit će uskoro na raspolaganju i u zemljama u razvoju, objavili su znanstvenici.

U međuvremenu, prvo cjepivo protiv H5N1, odnosno ptičje gripe, trebalo bi se pojaviti u roku od godine dana. Pokusna ispitivanja cjepiva protiv AIDS-a i HIV-a trebala bi biti gotova do 2009. godine, a najučinkovitije cjepivo protiv malarije, od koje svake godine umre milijun ljudi, moglo bi biti spremno za širu uporabu 2011. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najbolje vrijeme Rekordan broj cijepljenih protiv pneumokoka koji, uzrokuje tešku upalu pluća Ilustracija Sve se istražuje Hitno povučeno cjepivo protiv tuberkuloze za bebe u Srbiji

To su neki od ohrabrujućih zaključaka sa sedmog Foruma Svjetske zdravstvene organizacije o ispitivanju cjepiva održanom u Bangkoku na kojemu je sudjelovalo više od 200 stručnjaka s tog područja.

Godišnji sastanak eksperata iz privatnog i javnog sektora poslužio je za raspravu o mogućnostima širenja 'nedovoljno iskorištenih cjepiva', kao što je tek licencirano cjepivo protiv rotavirusa, pneumokoka (koji uzrokuje bakterijsku upalu pluća) i humanog papilomavirusa, o napretku u pronalaženju cjepiva za nedavne pandemije kao što je ona ptičje gripe, kao i o dugoročnom planiranju pronalaženja cjepiva za 'masovne
ubojice' kao što su malarija, HIV/AIDS, tuberkuloza i dengue
groznica.

'Očekujemo da ćemo u roku od godine dana imati cjepivo protiv H5N1 primjenjivo na ljudima', rekla je Maria-Paule Kieny, direktorica Inicijative za istraživanje cjepiva u okviru WHO-a.

Cjepiva, proizvod zdravstvene industrije koja jačaju imunitet
organizma, zaslužna su za iskorjenjivanje nekadašnjih
'bolesti-ubojica' kao što su difterija, tetanus, dječja paraliza i
trakavica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene