Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješno sletio i poslao prve snimke

Evo kako je izgledalo slijetanje 'Curiosityja' iz Marsove orbite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je i predviđeno, rover Curiosity u ponedjeljak nešto iza 7:31 po našem srednjoeuropskom sletio je na površinu Crvenog planeta i nekoliko minuta kasnije poslao prve snimke.

Robotsko vozilo 'Curiosity' američke svemirske agencije NASA uspješno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars, nakon stotina milijuna milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji.

U NASA-i je odmah po potvrdi informacije o uspješnom slijetanju uslijedilo opće oduševljenje i slavlje, jer se od ove najsloženije misije očekuje najviše do sada. Curiosity je ubrzo po slijetanju poslao i prve snimke vrlo visoke kvalitete na kojima se vidi njegova sjena na površini Marsa i kotač rovera.

Pročitajte i ovo Avion Drama na nebu Avion nije uspio sletjeti na aerodrom: Kružio je nebom, a cijelo vrijeme kotači su bili spušteni Policija Putnici prevezeni u bolnicu Stravična prometna nesreća na sjeveru Hrvatske: Vozač sletio s ceste i zabio se u drvo, poginuo na licu mjesta

>> Dosad je bilo 45 misija na Mars, znate koliko ih je uspjelo?

Kasnije tijekom dana objavljena je i snimka slijetanja robotskog vozila na Crveni planet u trenutku dok se spuštalo prema površini uz uključen padobran. Fotografiju je snimio satelit u Marsovoj orbiti.

Inače, slijetanju je prethodilo tzv. 'sedam minuta užasa', koliko je roveru trebalo od ulaska u atmosferu do slijetanja i koliko NASA s njim nije mogla biti uz kontaktu. Taj sofisticiorani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN, parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Casablanca: 'Od svih gradova u svijetu "zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji'.


Uz proračun od 2,5 milijarde dolara, misija Curiosity koji je u 8,5 mjeseci od lansiranja prešao 352 milje, trebala bi potrajati dvije godine i zapravo je trostruka: procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju i geokemiju, istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode.

Curiosity je opremljen "očima" - kamerama koje gledaju i analiziraju Marsov krajobraz. Opremljen je "ušima" putem kojih sluša zapovijesti iz NASA-e. Zahvaljujući "brojnim ustima" Curiosity može "kušati" stijene i prašinu koju će usisati i kemijski analizirati. Također može bušiti u stijeni kako bi izvukao materijal položen u donjim slojevima. To je napose važno kako bi pronašao organske molekule koje bi možda mogle biti uništene na površini.

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, srećom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksične tvari, piše CNN.

'Sinoć, na planetu Marsu, Sjedinjenje Američke Države ušle su u povijet', rekao je predsjednika Barack Obama u izjavi povodom slijetanja rovera Curiosity na površinu 'Crvenog planeta'. Dodao je da zahvaljuje svima iz NASA-e koji su omogućili odlazak američkog rovera u istraživačku misiju i željno isčekuje što će sve Curiosity otkriti.

 Životna priča rovera 'Curiosity' započinje u kolovozu 2006. godine kada je misija pronalaska života na Marsu potvrđena. Tada je započela izgradnja vozila sa šest kotača i laserom koji se trenutno nalazi na putu za ' Crveni planet'. NASA je organizirala natjecanje u pisanju eseja na kojem je pobjedila Clara Ma, djevojčica koja je tada išla u šesti razred osnovne škole. Upravo je njoj pripala čast da se rover nazove 'Curiosity', čime mu je promijenjeno ime iz 'Mars Science Laboratory rover'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene