Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski nacionalni muzej čuva vrlo vrijedan primjerak kamena, onaj s Zemljinog jedinog prirodnog satelita, Mjeseca. Ili možda nije tako, jer kuratori muzeja, naime, tvrde kako 'mjesečev kamen' nije ništa drugo nego najobičniji komad okamenjenog komada drveta.


Vezani članci Ekološke aktivistkinje u Berlinu Novi napad na muzejski primjerak: Aktivistkinje se zalijepile za nosač dinosaurova kostura Slika nije dostupna Tragovi misteriozne planete: Znanstvenici na tragu 'drugom svijetu'

Taj 'autentični' komad mjesečeve površine nizozemskom premijeru Willemu Dreesu darovala su trojica astronauta s Apolla 11, ubrzo nakon povratka s njihove misije 1969. godine. Drees se tad nalazio na turneji dobre volje, a kad je preminuo, poklonjeni mu kamen završio je na displeju u amsterdamskom muzeju, piše BBC.

U jednom trenutku bio je osiguran na oko 500 tisuća američkih dolara, ali testovi su dokazali kako se radi o okamenjenom komadu drveta, a ne komadu stijene s Mjeseca. 'Dobra je to priča, s pitanjima koja još uvijek zahtijevaju odgovore', istaknula je Xandra van Gelder, koja je nadgledala istragu oko dokazivanja autentičnosti 'mjesečevog kamena'. 'Mislim da se svi možemo samo nasmijati svemu ovom', zaključila je.

Ako ste se zapitali kako su na ovu informaciju reagirali američki dužnosnici, ili kako su je objasnili, odgovor je jednostavan - nisu. Gle čuda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju