Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako sustav funkcionira

Ugostitelj objasnio kako se dijele kućice na zagrebačkom Adventu: "Nema nikakvih pravila, ide po principu uzmi ili ostavi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se otkrilo kako na preprodaji kućica na Adventu grad Zagreb sa 228 kućica zaradi manje od Splita s 19 kućica, razgovarali smo s ugostiteljem koji nam je ispričao kako cijeli sustav funkcionira.

"Advent je samo kap u moru. Svi festivali u Zagrebu tako funkcioniraju. Nekolicina likova drži sve kućice, zna se koji dio grada kome pripada, a ugostitelji od njih sve iznajmljuju za velik novac. Jednom mi je jedan od tih zakupaca rekao: 'Ako hoćeš da radimo festival, ja ću osigurati prostor', ispričao nam je jedan poznati zagrebački ugostitelj nakon što se otkrilo da na zagrebačkom Adventu uglavnom zarađuje samo nekolicina Bandićevih ljudi.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Mislav Bago - 2 KOMENTAR MISLAVA BAGE ''Ne sumnjam da će mnogi kupovati slobodu potapajući druge. Nažalost, sve upućuje na to da će svi putevi voditi prema Milanu Bandiću''

Kako su otkrila 24sata, Turistička zajednica Grada Zagreba unaprijed odredi tvrtke koje se onda javljaju Gradu te dobiju pravo postavljati kućice za nisku cijenu. Prema njihovu pisanju, Zagreb je odobrio postavljanje 228 kućica, od kojih će uprihoditi 756.375 kuna, u prosjeku 3300 kuna po kućici.

Kućice privatne tvrtke zatim daju u podnajam, po cijeni od 23.000 do čak 100.000 kuna. Tako događa da Split  na svojih 19 kućica zaradi više nego Zagreb na njih čak 228.

Naš je sugovornik tri godine bio na Adventu. Prvu kućicu, u Bogovićevoj ulici, platio je 50.000 kuna. Objašnjava kako sustav funkcionira.

"Negdje u 11. mjesecu 2016. javio sam se jednom zakupcu, on mi je dao ponudu. Rekao mi je da sam došao u zadnji tren, da mu je ostalo još nekoliko kućica. Bilo mi je puno 50.000 kuna, pogotovo stoga što je riječ o iznosu bez PDV-a, ali to ide po principu 'uzmi ili ostavi'. Da sam ja odbio, našao bi nekog drugog", objašnjava ugostitelj.

Druge su mu godine uz popust također nudili kućicu po cijeni od 70.000 kuna, ali na to nije pristao. U zamjenu su nudili kućicu na Gradecu za 40.000 kuna.

"No molili su me da usput uzmem i jednu drugu, manje atraktivnu. Nju sam platio 28.000 kuna. Za prošlogodišnju, također na Gradecu dao sam 15.000 kuna“, kaže i dodaje da je najveći problem nedostatak javnog natječaja i transparentnosti. Nema, objašnjava, nikakvih pravila kako se kućice dijele.

"Ove godine htio sam se prijaviti, ali su mi rekli da mi ne mogu dati kućicu jer nisam bio na nekom festivalu po ljetu. Tako to funkcionira. Na principu ucjene. Čak određuju koja ću pića posluživati i na koji će se način plaćati", objašnjava ugostitelj.

U drugim gradovima nema podzakupa

Split, Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Varaždin ili Osijek organizaciju svog Adventa prepuštaju gradskim tvrtkama, koje potom na javnim pozivima traže ugostitelje koji će ih zakupiti. Oni pak licitiraju za kućice. Grad odabire najbolje ponude i tek tada ugostitelji i trgovci imaju pravo poslovati na Adventu. Podzakup je zabranjen.

Svi ti gradovi, osim Varaždina, po kućici zarađuju više od Zagreba, iako je u Zagrebu najveća manifestacija, a zagrebački Advent već je nekoliko puta proglašen najboljim u Europi.

Zagreb tako za 228 kućica zaradi 756.000 kuna, a Split za samo 19 kućica čak 104.000 kuna više. I Zadar zaradi više od Zagreba, za 25 kućica 837.000 kuna. Rijeka za 51 kućicu dobije 650.000 kuna, a Dubrovnik za 33 kućice 400.000 kuna, pišu 24sata.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene