Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dobri odvjetnici koštaju'

MUP odbio plaćati obranu Josipu Perkoviću; Nobilo najavio tužbu protiv Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je primio i službeni zahtjev da Hrvatska plaća obranu Josipa Perkovića pred njemačkim sudom u Munchenu za likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zahtjev su odbili.

U MUP je stigao zahtjev odvjetničkog društva koje zastupa Perkovića u kojem se traži financiranje njegove obrane. Perkovićev zahtjev utemeljen je na članku 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.
'Ako je protiv službenih osoba sigurnosno-obavještajnih agencija pokrenut kazneni postupak zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija, sigurnosno-obavještajne agencije će službenim osobama osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć, osim ako je kazneni postupak pokrenut na temelju kaznene prijave sigurnosno-obavještajnih agencija', stoji u članku 84.Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Sud u Muenchenu potvrdio optužnicu protiv Josipa Perkovića

Zahtjev je jutros komentirao i premijer Milanović. 'Ne znam što zakon o tome kaže, pa će MUP postupiti po Zakonu, mislim da je najbolje da pitate MUP, kako je to zakonom regulirano, ja o tome nikad nisam razmišljao, ne znam kako je bilo ranije', rekao je premijer.

Čim je došla vijest o Perkovićevu zahtjevu počelo se govoriti i o troškovim suđenja. Najavljeno je čak 61 ročište - pa se postavilo pitanje, bude li Hrvatska morala snositi troškove, hoće li za to biti sredstava?

Njemačko tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Josipa Perkovića

'Kažem, ne mogu spekulirati. Postoje zakoni, ja ne znam što piše u tom zakonu, evo mnoge zakone znam, te ne znam, nisam nikad ni čuo da takvo nešto postoji', rekao je Milanović.

MUP neće snositi troškove za obranu Josipa Perkovića

A izgleda kako ni ne postoji. MUP je vrlo brzo odlučio o zahtjevu obrane Josipa Perkovića. Neće snositi troškove za njegovu obranu. 'Odvjetničko društvo u svom zahtjevu navodi da je Ministarstvo unutarnjih poslova pravni sljednik Službe državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske, čiji je zaposlenik bio Josip Perković u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje ga se tereti. No, kako Ministarstvo unutarnjih poslova nije pravni sljednik bivše SDS RSUP-a SR Hrvatske, MUP neće snositi troškove obrane Josipa Perkovića, odnosno neće udovoljiti zahtjevu odvjetničkog društva koje ga zastupa', stoji u priopćenju službe za odnose s javnošću MUP-a.

Hrvatska nikada nije provela ozbiljnu istragu protiv Perkovića, nakon izvida su zaključili da nema osnove. Njemačka je pak u rekordnom vremenu podigla optužnicu protiv bivšeg šefa jugoslavenske tajne policije zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.
Državni vrh dugo se borio protiv njegova izručenja.

Nobilo najavio tužbu protiv RH jer MUP ne želi platiti troškove Perkovićeve obrane

Nakon odluke MUP-a da neće platiti troškove obrane Josipa Perkovića njegov odvjetnik Anto Novilo najavio je da će tužiti Republiku Hrvatsku. "Smatramo da na financiranje obrane svoga klijenta imamo pravo, budući da Josip Perković nije svojom voljom završio u Njemačkoj, a za dobru obranu u Njemačkoj treba imati i dobre odvjetnike koji koštaju", poručio je Nobilo.

Suđenje Josipu Perkoviću trebalo započeti u listopadu, nakon što je Viši zemaljski sud u Muenchenu nedavno prihvatio optužnicu koju je prošlog mjeseca protiv njega podiglo njemačko državno tužiteljstvo.

Predviđeno je 61 sudsko ročište, a planirano je da suđenje završi 28. travnja 2015. godine. Perkoviću prijeti kazna doživotnog zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene