Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Hoćete li prijaviti susjede koji rade na crno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se šišate kod susjede koja nema za to registriranu djelatnost ili vam automobil popravlja susjed koji nema otvorenu radionicu, oni bi mogli biti kažnjeni i do 50 tisuća kuna.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Ako se šišate kod susjede koja nema za to registriranu djelatnost ili vam automobil popravlja susjed koji nema otvorenu radionicu, oni bi mogli biti kažnjeni i do 50 tisuća kuna.

Ako živite na udaljenosti većoj od 500 metara od prijatelja kojem pomažete obrati grožđe, urediti kuću ili obaviti slične poslove, spadate u kategoriju onih koji se mogu kazniti.

Vlada je u Sabor poslala zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojim želi sankcionirati sivu ekonomiju. U tom zakonu stoji kako je susjedska pomoć 'obavljanje poslova među susjedima kad između njih postoji blizina prebivanja do 500 metara'.

Ne mogu im više pomagati ni njihovi prijatelji koji imaju registriranu djelatnost.

Dakle, mogu vam pomagati:

- susjedi koji nisu udaljeni više od 500 metara

- braća, sestre, polubraća i polusestre, njihovi potomci, zaključno s četvrtim stupnjem srodstva

Kazne za one koji prekrše ovaj zakon:

- ako prekršaj učini registrirana pravna osoba kaznit će se novčanom kaznom od 20 do 50 tisuća kuna

- ako prekršaj učini fizička osoba kaznit će se novčanom kaznom od 10 do 30 tisuća kuna

Državnom inspektoratu ovim zakonom se daje mogućnost da se naplati kazna, a ako su spomenute osobe još na burzi kao nezaposlene, mogu se i brisati sa Zavoda za zapošljavanje. Dio takve politike već su osjetili ilegalni iznajmljivači na Jadranu čiji su apartmani zapečaćeni.

Siva ekonomija je ključna boljka gospodarstva i po nekim procjenama se kreće od 20 do 30 posto i predstavlja ozbiljnu prijetnju onom dijelu gospodarstva koje funkcionira u legalnim okvirima, smatra ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene