Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Softver, a ne hardver

Zuckerberg ga nikad nije predstavio, ali Facebookov telefon već postoji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebookove mobilne aplikacije omogućuju nam telefonske razgovore, slanje poruka i pretraživanje internetom - sve ono što očekujemo od mobilnih telefona

Kada je Mark Zuckerberg za prošli tjedan najavio konferenciju na kojoj je novinarima namjeravao pokazati novitete koje priprema Facebook, na internetu su se pojavile brojne glasine kako će Mark napokon predstaviti Facebookov telefon i time ući na mobilno tržište.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže na ekrane telefona Twitter priprema konkurenta Facebooku Home? Slika nije dostupna Dugoočekivana strategija Zuckerberg otima Appleu inženjere - Evo što planira s njima!

No, umjesto telefona - za kojeg je Zuckerberg još prošle godine rekao da ga neće predstaviti jer bi to bio loš potez za kompaniju, predstavljen je Graphic Search, novi način pretraživanja ove društvene mreže i više od milijardu njenih korisnika.

Zuckerberg predstavio Graph Search - novi način pretraživanja Facebooka

Na Wall Street Journalu kažu da, iako ga Zuckerberg službeno nikad nije predstavio, Facebook telefon postoji, ali njihov telefon nema veze s hardverom, već sa - softverom te zahvaljujući mobilnim aplikacijama, Facebook omogućuje sve ono što danas tražimo od mobilnog telefona - telefoniranje, slanje poruka i snimanje, uređivanje i dijeljenje fotografija.

Facebook tako već ima svoj 'telefon koji je prilijepljen za pametni telefon’, smatraju novinari Wall Street Journala te dodaju da se putem Facebookove mobilne aplikacije može pretraživati sadržaj povezan s prijateljima, mogu se pronaći stranice s filmovima, igrama, ljudima i dijeliti sadržaj s prijateljima.

Također, korisnicima pametnih telefona dostupna je i posebna Messenger aplikacija putem koje korisnici mogu slati poruke i glasovne zapise, a u budućnosti će moći obavljati i glasovne pozive (ova se opcija trenutno testira i već je dostupna nekim korisnicima u SAD-u i Kanadi).

Treba napomenuti da su slanje poruka i pozivi putem ove aplikacije besplatni, tj. potrebno je imati WiFi ili podatkovni paket - slično kao i na Skypeu, Viberu i drugim sličnim servisima i aplikacijama.

Besplatni razgovori putem Facebookove Messenger aplikacije!

S obzirom da je broj korisnika Facebooka veći od milijardu te da se u 2013. godini očekuje isporuka više od milijardu pametnih telefona (većinom Androida i Appleovih telefona), veliki broj korisnika moći će putem svojih telefona i Facebookovih aplikacija besplatno komunicirati s većinom prijatelja te će sve manje koristiti usluge mobilnih operatera (SMS-ove i pozive, jedino će se povećati potreba za mobilnim internetom).

Facebook dakle omogućuje pretraživanje informacija, fotografiranje, slanje poruka i telefoniranje što bi moglo zabrinuti ekipu u Appleu koja na taj način gubi kontrolu nad korisničkim sučeljem jer će korisnici veliki dio vremena provoditi koristeći Facebookove aplikacije, a sigurno je da niti šefovima Googlea nije svejedno jer, kada Graph Search postane dostupan svim korisnicima Facebooka, dobar dio njih će, umjesto putem Googlea, neke informacije pretraživati putem Facebooka. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene