Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli napraviti nov način pohranjivanja vode, ali bez spremnika i uz pomoć nanotehnologije.


Izobličena kap vode u znanstvenom je laboratoriju zadržala svoj neobičan oblik tjednima i to sve uz pomoć tankog sloja plastičnih nanočestica.

Vezani članci Čak 14 posto kućanstava u Hrvatskoj nema vodu (Foto: Dnevnik.hr) Dobrodošli u 21. stoljeće: Vode nemaju, a žive na samom izvoru - "Stalno se crpi, šleperi odlaze, a naši su bunari prazni" Rada Manojlović (Foto: Instagram) Tuga je učinila svoje: Potresenoj Radi Manojlović na sprovodu misice pozlilo pa su je zalijevali vodom

Znanstvenici sa Sveučilišta Amherst u Massachusettsu uronili su kapi vode u mješavinu ulja i silikonskog polimera. Uronjene u sluzavu otopinu, nanočesticu u vodi nakupile su se na površini kapljica i reagirale sa polimerom silikona kako bi formirale sapunicu, koja je obuhvatila svaku kapljicu uronjenu u otopinu, prenosi Science News.

>> VIDEO Slamka koja može spasiti milijune života!

Nakon toga znanstvenici su pustili slabu, koja je izdužila kapljice u tanjurast oblik. Kapljice kojima se nije formirao zaštitni sloj nanočestica, po isključenju struje vratile bi se u prvo bitno stanje, no one kojima se napravio zaštitni vanjski sloj, ostale su u izduženom obliku, jer su se nanočestice slijepile. Voda je tako ostala zarobljena u izduženom obliku preko mjesec dana.

Taj eksperiment mogao bi jednog dana imati i pravu primjenu u medicini, jer bi se istim nanočesticama mogli omotati i lijekovi, koji bi se na taj način lakše davali pacijentima i brže djelovali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook