Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli napraviti nov način pohranjivanja vode, ali bez spremnika i uz pomoć nanotehnologije.


Izobličena kap vode u znanstvenom je laboratoriju zadržala svoj neobičan oblik tjednima i to sve uz pomoć tankog sloja plastičnih nanočestica.

Vezani članci Marija Bonić Četiri su mjeseca bili bez vode, no nakon priloga u Dnevniku Nove TV problem je riješen za - 72 sata: "Pravo je čudo da se u Hrvatskoj nešto može učiniti tako brzo" Sudac Andrej Abramović šmrkom na građane - 4 VIDEO Sudac Ustavnog suda koji je šmrkom polijevao susjede: "Grupno su prišli ogradi i vrijeđali me." Napadnuta susjeda tvrdi: "Pokušao mi je nabiti glavu na ogradu"

Znanstvenici sa Sveučilišta Amherst u Massachusettsu uronili su kapi vode u mješavinu ulja i silikonskog polimera. Uronjene u sluzavu otopinu, nanočesticu u vodi nakupile su se na površini kapljica i reagirale sa polimerom silikona kako bi formirale sapunicu, koja je obuhvatila svaku kapljicu uronjenu u otopinu, prenosi Science News.

>> VIDEO Slamka koja može spasiti milijune života!

Nakon toga znanstvenici su pustili slabu, koja je izdužila kapljice u tanjurast oblik. Kapljice kojima se nije formirao zaštitni sloj nanočestica, po isključenju struje vratile bi se u prvo bitno stanje, no one kojima se napravio zaštitni vanjski sloj, ostale su u izduženom obliku, jer su se nanočestice slijepile. Voda je tako ostala zarobljena u izduženom obliku preko mjesec dana.

Taj eksperiment mogao bi jednog dana imati i pravu primjenu u medicini, jer bi se istim nanočesticama mogli omotati i lijekovi, koji bi se na taj način lakše davali pacijentima i brže djelovali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook