Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Androidi na svim uređajima

'Žele dominirati svijetom': Google predstavio Android TV i Android Auto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim nove verzije Androida za mobilne uređaje, Google je predstavio i verzije ove platforme za televizore i automobile

Na jučerašnjoj I/O konferenciji Google je predstavio brojne novitete te je najavio kako ćemo uskoro njihov operativni sustav Android, osim na pametnim telefonima i tabletima, koristiti i na pametnim satovima, televizorima i u automobilima. Ova je kompanija najavila i velike promjene u izgledu samog operativnog sustava te će s novim Android L dizajnom 'ujediniti iskustvo Androida na pametnim telefonima, tabletima i satovima'. Ova verzija Androida, osim novog dizajna i bolje grafike, donijet će i poboljšanja u brzini i trajanju baterija uređaja koji će raditi na njemu.

FOTO On je budući vladar Googlea!

'Naš je cilj dosegnuti sljedećih pet milijardi ljudi na svijetu', komentirao je Googleove planove Sundar Pichai, Googleova zvijezda u usponu i šef odjela Androida – pohvalio se kako njihov operativni sustav već ima više od milijardu aktivnih korisnika te pokreće skoro 80 posto svih pametnih telefona na svijetu, a sada je vrijeme za novi iskorak za Google i ovu platformu, odnosno za 'Androidovu dominaciju svijetom', kako su to objavili na Cnetu.

Google je još u ožujku predstavio verziju Androida namijenjenu nosivim uređajima poput pametnih satova, a jučer su prikazali i Samsungov, LG-jev i Motorolin pametni sat koji će raditi na ovom OS-u i koji bi se uskoro trebali pojaviti u prodaji. Pored navedenog, Pichai je najavio novi Googleov pokušaj osvajanja TV tržišta te su predstavili Android TV, softver koji će instalirati na pametne televizore i set-top box uređaje i putem kojeg će korisnici moći pretraživati filmove, serije i videozapise, odnosno tražiti informacije o filmovima i glumcima na svojim televizorima – na ovaj će način konkurirati Appleu koji već godinama u ponudi ima Apple TV set-top box, ali i kompanijama poput Amazona koji je nedavno predstavio Fire TV.

Osim na video sadržaj, Google će na ovoj platformi veliki naglasak staviti i na aplikacije i igre, a osim putem pametnih telefona i pametnih satova, korisnici će s Android TV-om moći upravljati i glasovnim naredbama. Na tržištu će se tijekom jeseni pojaviti prvi set-top box uređaji Asusa i Razera, a Sony i Sharp već rade na prvim Android TV televizorima čiju prodaju očekujemo tijekom sljedeće godine.

Još jedna velika novost s jučerašnje konferencije jest Android Auto – sustav za automobile koji omogućuje prijenos podataka i sadržaja s pametnih telefona koji rade na Androidu na upravljačke ploče automobila i s kojim će korisnici također moći upravljati glasom.

Ovo je bila Googleova godina!

Tako će vlasnici telefona koji rade na Androidu tijekom vožnje samo putem glasovnih naredbi moći pretraživati Googleove karte, mijenjati glazbu te odgovarati na pozive i pouke, a Google je već potpisao ugovore s više od 40 kompanije koje će instalirati ovaj softver u svoje automobile.

Jučerašnja konferencija jasno je pokazala buduće Googleove planove te ova kompanija želi da Android pokreće sve uređaje kojima se koristimo – od pametnih telefona i satova preko televizora pa do automobila, a ne treba zaboraviti niti druge projekte koje razvijaju poput pametnih naočala i npr. projekta Loon s kojim žele omogućiti pristup internetu i slabije razvijenim područjima. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene