Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za sve one koji se boje igala i injekcija, evo dobrih vijesti. Znanstvenici s MIT-a napravili su novu vrstu injekcije, koja ne koristi igle i stvara manju neugodu prilikom ubrizgavanja lijeka pod kožu.


Koristeći mehanizam nazvan aktuator Lorentz-sile, koji je u biti malen, ali snažan magnet obavijen zavojnicom i pričvršćen na klip, koji pod visokim pritiskom, gotovo pri brzini zvuka, ubrizgava lijek pod kožu pacijenta.

Vezani članci Provjereno: Problemi s uzdrmanim zdravstvenim sustavom - 3 Nove afere u već kaotičnom sustavu, živce gube i liječnici i pacijenti: "Čovjek se osjeća kao brodolomac na oceanu bez pojasa za spašavanje“ Peđa Grbin Grbin oštro o Berošu: ''Sustav cijepljenja je pao na koljena. Ako to nije dovoljan razlog za odlazak ministra...''

Uređaj se može podesiti tako da ubrizgava različite doze lijeka na različite dubine pod kožom. Osim toga što je uređaj izrazito precizan, on eliminira nesretne slučajeve nehotičnih uboda iglama, u potpunosti.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), svake godine djelatnici u zdravstvu se nehotično ubodu iglama 385.000 puta u toj zemlji. Uređaj bez igle pomogao bi i pacijentima, koji se boje tradicionalne igle, u lakšem pristajanju na uzimanje lijekova tim putem, jer je neugoda kudikamo manja.

U priloženom videu možete pogledati detaljno kako uređaj radi, a ta bi se naprava u skoroj budućnosti mogla naći u svakodnevnoj liječničkoj uporabi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.