Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravite komplicirane lozinke

Nova tehnologija će vam šifre čitati s dlana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intelovi znanstvenici razvili su tehnologiju koja šifre 'čita s dlana', tj. prepoznaje uzorke vena na dlanu ruke kada se ruka približi senzoru

S obzirom na sve veći broj online servisa koje koristimo poput maila, Skypea, Facebooka, Twittera, Dropboxa, Evernotea i drugih, danas je potrebno pamtiti jako veliki broj različitih lozinki. Kako je mnogima teško zapamtiti desetak, a nekad i više različitih lozinki, veliki broj korisnika često koristi isto korisničko ime i lozinku za sve ili većinu servisa ili koriste jednostavne lozinke koje je lako zapamtiti, no sigurnosni stručnjaci upozoravaju da to nije baš najpametnije jer, ako se hakeri dokopaju te lozinke, mogu jednostavno pristupiti svim mailovima i drugim osobnim podacima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzmite besplatnih 50 eura i trgujte dionicama najpoznatije tehnološke kompanije na svijetu Slika nije dostupna Moguće kopiranje šifriranog koda Prodano 100 milijuna automobila s ključevima s greškom

Više nećemo moći koristiti šifre poput 123456

Također, za pristup nekim servisima poput online bankarstva potrebno je svaki put prilikom pristupanja ponovno upisati lozinku.

'Nitko ne voli lozinke', rekao je Justin Rattner, izvršni tehnološki direktor Intela novinarima Bloomberga prilikom demonstracije njihove nove tehnologije koja bi trebala u potpunosti promijeniti dosadašnji način šifriranja sadržaja i koja bi trebala eliminirati potrebu za pamćenjem velikog broja različitih lozinki i kompliciranih kombinacija velikih i malih slova i brojeva kakve se preporučuju za korištenje kao šifre za online servise.

Intelovi znanstvenici novinarima su tako demonstrirali tehnologiju koja šifre 'čita s dlana', tj. prepoznaje uzorke vena na dlanu ruke kada se ruka približi senzoru. U Intelu kažu da je ova tehnologija posebna u odnosu na neke trenutno postojeće biometričke uređaje za identifikaciju po tome što jednom kada uređaj (računalo ili telefon) prepozna korisnika, on će se automatski povezati i sa svim drugim zaštićenim servisima poput online bankarstva tako da neće biti potrebno upisivati posebnu šifru za pristup računalu, odnosno telefonu i nakon toga posebnu šifru za pristup nekim drugim servisima, već bi se s mahanjem dlana ispred senzora automatski aktivirali svi servisi u uređajima.

Stop lozinkama: Više nećemo morati pamtiti dugačke šifre?!

Radi dodatne sigurnosti računala i telefoni imat će još jedan senzor koji će, kada primijeti da se korisnik udaljio do računala ili telefona, ponovno zaključati uređaj tako da ga neće moći koristiti druge osobe.

Rattner je novinarima rekao da je sustav siguran i od primjene nasilnih mafijaških metoda – neki bi možda mogli primijenili sulude metode poput otkidanja dlana kako bi se domogli podataka s tuđih računala i telefona, no kako je senzorima potreban protok krvi kroz dlan ta metoda neće biti učinkovita.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene