Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti velika opasnost

Vozači u panici zbog napada Godzille na autocestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su hakeri početkom 2013. uplašili ljude informacijom o napadu zombija, prošlog mjeseca hakirali su elektronske znakove na autocestama i upozorili na napad Godzille

Prošlog mjeseca vozači na autocesti u San Franciscu naišli su na neobičnu poruku na elektronskom sustavu za obavijesti na kojima se objavljuju upozorenja i obavijesti o stanju u prometu. Sustav ih je upozoravao kako je u tijeku napad Godzille te da se moraju okrenuti – ova je poruka zbunila mnoge vozače jer, iako je većina shvatila da je riječ o šali, u prvi trenutak neke je uhvatila panika zbog 'napada'.

Osim ove poruke, na ovom sustavu objavljena je i poruka kako je prevruće, dok se prošlog tjedna na elektronskom sustavu za obavijesti u Sjevernoj Karolini pojavila poruka: 'Hack by Sun Hacker'.

Panika u Americi: 'Mrtvi ustaju iz grobova i napadaju ljude'!

Hakeri su s ovim šalama pokazali koliko je ranjiv sustav za obavijesti na autocestama i kako uz malo truda mogu probiti njihovu zaštitu i objavljivati poruke koje žele – iako su se neki vozači na trenutak preplašili poruke o napadu Godzille, većini je bilo jasno da je riječ o nekakvoj šali, no hakeri su mogli objaviti neke puno ozbiljnije, odnosno realnije poruke koje bi mogle unijeti pravu paniku na cesti i uzrokovati prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Također, novinari Reutersa napominju kako i ovakve šaljive poruke predstavljaju velike probleme u sigurnosti prometa jer veliki broj vozača naglo usporava i uzima mobitele kako bi snimili obavijest o napadu Godzille, što može dovesti do (lančanih) sudara.

Na ove hakerske napade reagiralo je i Ministarstvo domovinske sigurnosti iz kojeg su savjetovali gradove i kompanije koje upravljaju autocestama da poduzmu sve moguće 'defenzivne mjere kako bi minimalizirali mogućnosti ponavljanja sličnih napada u budućnosti'. Upozorili su kako su na internetu objavljene informacije u kojima se hakerima savjetuje kako mogu pristupiti ovom sustavu tako da, u slučaju da se ne poduzmu neke dodatne sigurnosne mjere, Amerikanci mogu očekivati sve veći broj ovakvih napada, odnosno objavljivanja šaljivih (ili ozbiljnih i opasnih) poruka na znakovima postavljenim na autocestama.

VIDEO Oni misle da je Godzilla snimljen po istinitim događajima!

Inače, početkom prošle godine hakeri u SAD-u provalili su u sustav hitnog uzbunjivanja i na nekoliko TV postaja objavili poruke kako mrtvi ustaju iz grobova i napadaju ljude te su savjetovali ljudima da se ne približavaju zombijima jer su jako opasni – ove su obavijesti šokirale mnoge Amerikance koji su odmah uzeli telefone u ruke i na internetu pokušali pronaći obavijest o ovom napadu zombija te su ubrzo shvatili da je ipak riječ samo o hakerskoj šali.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene