Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U budućnosti torbe će imati GPS čipove koje će, ako se izgube, avionskim kompanijama i vlasnicima javljati lokaciju


Svi koji su ikada izgubili prtljagu tijekom putovanja avionom znaju koliko je frustrirajuće kada moraju danima čekati da im se netko javi s informacijom kada će napokon dobiti svoje stvari, a u nekim slučajevima torbe su zauvijek izgubljene te se nikad ne vrate svojim vlasnicima.

Vezani članci Avion Ryanaira Vežite se, polijećemo! Ryanair najavio čak šest novih linija iz Hrvatske Ilustracija Rampe su dignute, odzvonilo granicama i gužvama: Hrvatska je ušla u najveće područje bez granica na svijetu

Jedno od rješenja ovog problema jest pametna prtljaga, odnosno torbe koje bi bile opremljene GPS čipovima koje vlasnicima mogu slati informacije o svojoj lokaciji, a čak mogu i direktno kontaktirati avionske kompanije kada se izgube. Airbus još je prošle godine predstavio svoj koncept pametne prtljage na Paris Air Showu te se njihova torba nazvana Bag2Go može pratiti putem posebne aplikacije za pametne telefone, a osim mogućnosti obavještavanja svoje lokacije, ova torba prikazuje i težinu (sa spakiranim stvarima) kako bi njeni vlasnici odmah tijekom pakiranja mogli znati jesu li pretjerali sa stvarima, odnosno prelazi li ta težina dopuštena ograničenja.

Letite u SAD? Obavezno napunite baterije pametnih telefona!

Američki mobilni operater AT&T predstavio je sličan koncept pametne prtljage na sajmu novih tehnologija koji je održan u svibnju ove godine, a umjesto torbe koja bi imala već ugrađen čip, oni svoj proizvod namjeravaju integrirati u već postojeću prtljagu putnika – njihov čip bio bi povezan s IT sustavom aerodroma i avionskih kompanija te bi komunicirao s operaterima i mobilnim uređajima kako bi se dogovorila dostava na kućnu adresu ili u hotelsku sobu.

Kako napominju na CNN-u, ovi proizvodi i dalje su u fazi razvoja te će, jednom kada budu u potpunosti gotovi, trebati dozvolu regulatornih tijela za korištenje, no sigurno je da će u budućnosti postajati velika potražnja za pametnom prtljagom. Naime, samo u travnju na američkim aerodromima izgubljeno je više od 141 tisuću torbi te se u SAD-u na svakih tisuću putnika na aerodromima izgube tri torbe.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju