Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Applea ne žele komentirati

VIDEO Toliko o sigurnosti: Hakiran Appleov senzor otisaka prstiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri su pokazali način na koji se može 'prevariti' Touch ID senzor otisaka prstiju i otključati iPhone

Iako su iz Applea poručili da su sa senzorom otisaka prstiju koji je integriran u Home tipku na novom iPhoneu 5S povećali razinu sigurnosti na svojim telefonima, na internetu se već pojavio video u kojem je prikazan način hakiranja ovog senzora. Za hakiranje je zaslužna ekipa iz Chaos Computer Cluba koji su za razbijanje zaštite iskoristili otisak prsta sa staklene površine.

Oni su fotografirali taj otisak i 'pročistili' ga na računalu te su ga isprintali na komad lateksa. Nakon toga taj su lateks s isprintom otiska stavili preko prsta i prislonili ga na Touch ID senzor, a iPhone ga je prepoznao kao originalan otisak i otključao je telefon.

'NE koristite čitač otisaka na iPhoneu zbog...'

Na Business Insideru na kojem su prenijeli ovaj video kažu da su kontaktirali Apple, no nitko iz te kompanije nije im se javio s komentarom vezanim uz hakiranje ovog senzora.

Touch ID trenutno se koristi samo za otključavanje iPhonea te za kupovinu sadržaja putem iTunesa i App Storea, a u budućnosti bi na ovaj način mogli koristiti aplikacije za mobilno plaćanje, odnosno dodirom prsta potvrditi transakcije, iako su iz Applea objavili da Touch ID, barem na početku, neće moći koristiti vanjske aplikacije.

Ovaj video na najbolji mogući način ukazuje na potencijalne opasnosti koje prijete korisnicima koji koriste senzore otisaka prstiju, a treba napomenuti da su ranije i neki stručnjaci za zaštitu podataka upozorili korisnike da ne koriste čitač otisaka prstiju te da nikad ne bi trebali dijeliti svoje biometrijske podatke, osim ako to baš nije nužno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene