Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesno

VIDEO Dubine svemira u 3D-u!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko god to može zvučati i nevjerojatno, ali fotografije dubokog svemira upravo su postale još bolje i spektakularnije.

Dosad smo obično sva svemirska čudesa gledali u dvije dimenzije na vrlo živopisnim kompozitnim fotografijama, ali finski astrofotograf J-P Metsavainio dodao je tim fotografijama i konačnu, treću dimenziju.

Pročitajte i ovo Izgaranje meteora - 2 gorio na nebu U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti Slika nije dostupna Čarolija koja ne prestaje FOTO Najbolje svemirske fotke 2012. godine!

>> Našu galaksiju omata plin vrućine preko milijun stupnjeva

Metsavainio je za početak koristio vlastite fotografije svemirskih maglica te je uspio napraviti prave 3D fotografske mape nekolicine maglica. 'Objekti na fotografijama nisu poput slika na platnu, već su to pravi 3D objekti, koji lebde u trodimenzionalnom prostoru', pojasnio je Metsavainio, a prenosi Wired.

Znanje i pogađanje

On je prvo prikupio podatke o tome koliko je objekt udaljen te pomno proučio odnos zvijezda i struktura oko njega. Nakon toga, napravio bi volumetrijski model maglice te konačno sve animirao u odgovarajućem računalnom programu. Rezultat je i više nego spektakularan.

'Koliko je točan taj model, ovisi o tome koliko sam doznao o njemu i koliko sam točno pogađao', rekao je Metsavainio i dodao kao napomenu da se ipak radi samo o njegovoj viziji maglica.

U niže priloženim videima, pogledajte rezultate njegovog rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene